Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Podujatie Príroda bez hraníc sa zameria na znečistenie ovzdušia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Údaje Európskej environmentálnej agentúry uvádzajú, že v roku 2020 v dôsledku vysokej koncentrácie prachových častíc v ovzduší v Európe predčasne zomrelo 228.000 ľudí.

Banská Bystrica 5. júna (TASR) – Na znečistenie ovzdušia, ktoré je jedným z významných faktorov, ovplyvňujúcim zdravie ľudskej populácie, sa zameria pravidelné podujatie Príroda bez hraníc. V Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici sa uskutoční 6. júna o 17.00 h a o celosvetovom probléme porozpráva manažér kvality ovzdušia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ladislav Bíro. TASR o tom informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

Údaje Európskej environmentálnej agentúry uvádzajú, že v roku 2020 v dôsledku vysokej koncentrácie prachových častíc v ovzduší v Európe predčasne zomrelo 228.000 ľudí.

"Dlhodobé vystavenie vplyvu znečisťujúcich látok vedie k závažným následkom, od poškodenia dýchacieho systému, cez kardiovaskulárne ochorenia, kognitívne poruchy až po predčasnú smrť. Na Slovensku umrie pre znečistené ovzdušie každý rok predčasne 5000 ľudí," konštatoval Bíro.

Podľa neho najvýznamnejším zdrojom znečisťovania ovzdušia prachovými časticami je nesprávne vykurovanie domácností tuhým palivom. "Mnohí nevedome, ale podaktorí, žiaľ, aj vedome, kúria tak, že poškodzujú zdravie obyvateľstva a podieľajú sa na predčasných úmrtiach. Nesprávne používané piecky, zanedbané komíny a haldy v domácnostiach spaľovaného odpadu predstavujú dokonca väčšie riziko ako továrenské komíny. Stačí jeden neporiadny kurič a celá dedina trpí," zdôraznil manažér kvality ovzdušia BBSK.

Ako doplnil, v rámci projektu Life sa realizujú viaceré osvetové aktivity pre zvyšovanie informovanosti. Napríklad webstránka www.dnesdycham.sk zjednodušenou formou informuje verejnosť o stave kvality ovzdušia na území Slovenska. "Oblasti, v ktorých je znečistenie ovzdušia vysoké, sa nachádzajú aj v BBSK. Sú nimi napríklad územie miest Banská Bystrica, Jelšava, Hnúšťa či obcí Lubeník, Chyžné, Magnezitovce, Mokrá Lúka, Revúcka Lehota a dolina rieky Rimavy," dodal Bíro.