Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Sásová slávi 665. výročie, kedysi bola obcou, dnes mestskou časťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Mestský úrad B. Bystrica

V Átriu banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnice otvorili výstavu dobových fotografií Sásová v obrazoch.

Banská Bystrica 19. júna (TASR) – Výstava, prezentácia novej obrazovej publikácie i stretnutie rodákov - tým všetkým si obyvatelia bývalej obce Sásová, dnes banskobystrickej mestskej časti, pripomínajú jubileá - 665 rokov Sásovej a 760 rokov Banskej Bystrice.

V Átriu banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnice otvorili výstavu dobových fotografií Sásová v obrazoch, na ktorej návštevníci nájdu 70 fotografií približujúcich život v bývalej obci od roku 1900 do roku 1965, teda do konca jej samostatnosti. Môžu si pozrieť aj výber archeologických nálezov zo Sásovej a blízkeho okolia z depozitu Stredoslovenského múzea. Výstava potrvá do 11. júla tohto roka.

Na svete je i nová obrazová publikácia Sásová v obrazoch, ktorej autorom je Ján Kollár, správca Dokumentačného centra Sásová. Je výsledkom 70-ročnej zberateľskej činnosti dvoch generácií Sásovčanov a obsahuje vyše 150 dobových fotografií, ktorých väčšina nebola doteraz publikovaná. Knihu pokrstil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko netradične palicovou fazuľou. Ako tvrdí Kollár, autor i organizátor podujatí, "lebo nielen uhorkami, ale aj fazuľou sa Sásovčania na zeleninových trhoch preslávili".

Sériu tohtotýždňových akcií ukončí Stretnutie "Sásovänov", rodákov a priaznivcov Sásovej, ktoré sa uskutoční v sobotu (20.6.) od 09.30 h v priestoroch Základnej školy na Ďumbierskej ulici. Podľa Kollára je pre návštevníkov pripravený celodenný program. Otvorí ho báseň Štefana Žáryho, ktorou vzdáva hold Banskej Bystrici a kde sa spomínajú aj Sásovčania a ich slávne uhorky. Na stretnutí sa bude tiež hovoriť o najnovších poznatkoch z histórie bývalej obce, archeologických výskumoch, účastníci si môžu pozrieť aj Pamätnú izbu Sásovanov, ktorá je zriadená priamo v škole. V programe je i návšteva sásovského gotického Kostola sv. Antona a Pavla, pustovníkov zo 14. storočia.