Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Slovenská agentúra životného prostredia získala elektromobil

Na archívnej snímke nabíjanie elektromobilu Nissan Leaf Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Elektromobil bude využívať na realizáciu a koordináciu hlavných aktivít projektu a distribúciu informačných materiálov.

Banská Bystrica 8. decembra (TASR) – Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), sídliaca v Banskej Bystrici, dostala predvianočný ekodarček - elektromobil Nissan LEAF, a tým môže ďalej znižovať svoju ekostopu. TASR o tom informovala Michaela Pšenáková, hovorkyňa SAŽP.

"Do nášho vozového parku pribudol vďaka projektu Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku. Je financovaný z kohézneho fondu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia," uviedla Pšenáková.

Elektromobil bude SAŽP využívať na realizáciu a koordináciu hlavných aktivít projektu a distribúciu informačných materiálov. Podľa Pšenákovej typ automobilu bol vybraný v súlade s cieľom projektu zlepšovať kvalitu životného prostredia bezodpadovým presunom bez znečisťovania so zreteľom na edukáciu.

"Tento automobil je poháňaný elektrickou energiou a okrem ekologických výhod - nulových emisií má jeho používanie i ekonomické dôvody. Náklady na prevádzku a "palivo" sú neporovnateľne nižšie. Sto kilometrov prejdete elektromobilom v priemere za 1,5 až 2,5 eura, pri spaľovacích autách za šesť až desať eur. Zároveň je využívanie tohto vozidla príkladom 'environmental friendly' produktov a dopravy. SAŽP v súčasnosti zvažuje možnosti, ako postupne vymeniť klasické vozidlá v jej vlastníctve za ekologickejšie," zdôraznila Pšenáková.

Elektromobily prispievajú k zníženiu znečistenia ovzdušia škodlivými emisiami z výfukových plynov a hluku. Cestovanie nimi je lacnejšie a majitelia ušetria i na servise. Hoci sa veľa diskutuje o nákladoch na ich kúpu a ich dojazde na jedno nabitie, výsledky analýz hovoria jednoznačne v ich prospech.

"Ministerstvo životného prostredia vypracovalo podrobnú analýzu, ktorá sa týka celkovej nákladovosti elektrifikovaných vozidiel počas ich životného cyklu. Z nej vyplýva, že hoci sú obstarávacie náklady ekologických automobilov vyššie, tie celkové sa v priebehu ich prevádzky vyrovnávajú," dodala hovorkyňa SAŽP.