Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici si pripomenú ničivý požiar mesta spred 260 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Priblížime 3. august 1761, keď ulice baníckeho mesta zahalil hustý dym a tmavú noc pretínal svojím svetlom len oheň valiaci sa mestom, hovorí lektorka Stredoslovenského múzeua Jaroslava Dobrotová.

Banská Bystrica 29. júla (TASR) – Udalosť spred 260 rokov, keď v Banskej Bystrici došlo k ničivému požiaru, si Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pripomenie presne v deň smutného výročia, 3. augusta, podujatím „...a mesto ľahlo popolom“. Návštevníci Matejovho domu sa o 17.00 h dozvedia, čo všetko jednej z najväčších tragédií tých čias predchádzalo. TASR o tom vo štvrtok informovala Kristína Hatarová zo SSM.

„Priblížime 3. august 1761, keď ulice baníckeho mesta zahalil hustý dym a tmavú noc pretínal svojím svetlom len oheň valiaci sa mestom. Návštevníci sa tak budú môcť vrátiť do čias, ktoré boli poznačené chaosom a strachom, ale i novou nádejou,“ konštatovala lektorka SSM Jaroslava Dobrotová.

Podľa nej história mesta pod Urpínom má čo ponúknuť súčasným generáciám, či už pre výstrahu alebo inšpiráciu.

„Tejto téme je venovaná aj expozícia SSM v Matejovom dome. Na jednom z troch poschodí sa nachádza miestnosť venovaná cechom, a práve tu sa začína náš príbeh, ktorý sa odohral pred 260 rokmi a navždy zmenil tvár baníckeho mesta,“ dodala Dobrotová.

Podľa Hatarovej na uvedené podujatie nadväzujú tiež aktivity pre rodiny s deťmi, ktoré sa konajú každý utorok o 10.00 h. Lektorky múzea ich prevedú banskobystrickými uličkami po stopách ohňa, ktorý sa nimi v osudný deň nezadržateľne valil a ničil všetko, čo sa mu postavilo do cesty.