Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

B. Bystrica udeľovala ocenenia, špeciálne poďakovali zdravotníkom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stali sa tak súčasťou mozaiky výnimočných ľudí a inštitúcií v meste pod Urpínom, ktorým odovzdávali ceny mesta, primátora a udeľovali čestné občianstvo.

Banská Bystrica 17. júna (TASR) – Špeciálnym poďakovaním si vo štvrtok podvečer v Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici uctilo mesto všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí počas náročného obdobia bojovali s pandémiou nového koronavírusu. Stali sa tak súčasťou mozaiky výnimočných ľudí a inštitúcií v meste pod Urpínom, ktorým odovzdávali ceny mesta, primátora a udeľovali čestné občianstvo.

K čestným občanom patrí od dnešného dňa Ladislav Eduard Hudec, in memoriam, za celoživotné výnimočné dielo v oblasti architektúry a vzťah k mestu. Plaketu čestného občana mesta si z rúk primátora Jána Noska prevzal aj Juraj Sarvaš, za celoživotné dielo v oblasti divadelného umenia, umeleckého prednesu a za zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska,“ informovala TASR hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Cenu mesta Banská Bystrica a čestné miesto v pamätnej knihe má aj slovenský režisér a scenárista Peter Solan, in memoriam, za výnimočný prínos v oblasti kinematografie. Z radnice si ju odnáša tiež kronikárka Renáta Klementová za celoživotnú prácu v oblasti kultúry, ako aj Viola Lutonská, za prezentovanie zborovej tvorby, odovzdávanie skúseností v oblasti hudby a reprezentáciu zborového spevu v zahraničí. Za výnimočnú divadelnú činnosť a prínos v kultúrnej, umeleckej a sociálnej oblasti získalo toto ocenenie tiež Mestské divadlo – Divadlo z Pasáže, ktoré pracuje s mentálne postihnutými ľuďmi.

Som hrdý, že v našom meste žili a žijú, pôsobili a tvoria, práve takí významní a jedineční ľudia, ktorých mená tvoria zoznam tohtoročných laureátov. Uplynulé mesiace zmenili naše životy. Byť ochrannými krídlami v ťažkých časoch, zosobňovať nádej, že napriek neistote slnko opäť zasvieti. Tým všetkým boli pre nás zdravotníci,“ zdôraznil Nosko.

Jednou z laureátok na cenu primátora je docentka Beáta Frčová, za profesionálne rozvíjanie zdravotníckeho štúdia v Banskej Bystrici. Za celoživotné pôsobenie v oblasti vzdelávania, hudobného a spoločenského života a rozvoj zborového umenia na Slovensku si ju prevzal i profesor Milan Pazúrik. Ocenenie si odniesla aj Záhrada – Centrum nezávislej kultúry za kultúrno-spoločenský prínos.