Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Poštovom múzeu uviedli do života novú známku o starých hračkách

Na snímke poštová známka Európa 2015 počas slávnostného otvorenia výstavy a inaugurácie poštovej známky Europa 2015: Staré hračky - Kto sa hrá, nehnevá vo výstavných priestoroch Slovenskej pošty v Banskej Bystrici 5. mája 2015. Foto: TASR

S originálnou poštovou známkou súčasne vyšla aj obálka prvého dňa (FDC) spolu s pečiatkou.

Banská Bystrica 5. mája (TASR) – Drevená ľudová hračka, hojdací koník, sa stala motívom novej poštovej známky, ktorú dnes zástupcovia Slovenskej pošty (SP), a. s., slávnostne uviedli do života v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici. Nazvali ju EUROPA 2015: Staré hračky a jej nominálna hodnota je 90 centov.

S originálnou poštovou známkou súčasne vyšla aj obálka prvého dňa (FDC) spolu s pečiatkou. Motívom prítlače FDC obálky je ďalšia tradičná hračka – kohútik na kolieskach. Motív pečiatky zasa tvorí ľudový ornament prevzatý z dekóru kyjatických hračiek. Autorkou výtvarných návrhov je Marianna Žálec Varcholová.

V Poštovom múzeu v Banskej Bystrici spolu s inauguráciou novej známky otvorili aj výstavu hračiek "Kto sa hrá, nehnevá". Jej návštevníci môžu až do 31. augusta obdivovať jedinečné historické hračky z 19. a 20. storočia, ktoré pochádzajú zo zbierkového fondu Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek na Hrade Modrý Kameň. Pre všetkých, ktorým učaroval svet hračiek, sú pripravené i výtvarné návrhy poštových známok spolu so známkami z celého sveta s touto témou.

Najmenší návštevníci výstavy si môžu vyskúšať originálne a aj nevšedné hračky, ktoré múzeu poskytlo občianske združenie Vedecká hračka. Vďaka nim pochopia prírodné a fyzikálne zákonitosti, javy, tajomstvá vedy a techniky. Deti si na výstave majú možnosť tiež zahrať filatelistické pexeso, pospájať puzzle do motívu známky alebo sa dať na pamiatku vyfotiť.

Výstava má však aj charitatívny rozmer. Keďže každé dieťa si zaslúži hračku, návštevníci môžu uhradiť vstupné v múzeu formou odovzdania ľubovoľnej nepoškodenej hračky. Tie SP odovzdá krízovému stredisku pre deti a osamelých rodičov v Dome sv. Alžbety v Banskej Bystrici.