Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V Záhrade v Banskej Bystrici v sobotu kúpite vianočné darčeky zadarmo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Myšlienkou Zóny bez peňazí, ktorá sa v sobotu koná v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici, je oživiť medzi ľuďmi recykláciu a vzájomné zdieľanie.

Banská Bystrica 24. novembra (TASR) – Ľudia nemusia nakupovať stále nové veci, ale môžu si ich vymieňať medzi sebou a takpovediac recyklovať. To je idea Zóny bez peňazí, ktorá sa v sobotu koná v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici. Návštevníci prinášajú oblečenie, knihy, hračky, domáce spotrebiče, šperky či iné predmety, ktoré si môže ktokoľvek zadarmo zobrať. Nie je žiadnym pravidlom, že koľko ich kto prinesie, toľko si aj odnesie.

"Myšlienkou akcie je oživiť medzi ľuďmi recykláciu a vzájomné zdieľanie. Ide o dobročinnú akciu, na ktorú je možné priniesť veci, čo už nepotrebujú, ale zároveň vedia poslúžiť niekomu inému. Ide o nové, nepoužité veci ako napríklad nevhodné dary alebo oblečenie, ktoré nevyužijú. Tie tak dostávajú nový život," priblížili organizátori Zóny bez peňazí. Ako zdôraznili, špinavé, nekompletné či inak poškodené veci tam nemajú miesto.

V sobotu si najmä najmenší návštevníci Záhrady užívajú zdobenie medovníkov, maľovanie na tvár a podučia sa tiež recyklácii oblečenia formou rôznych techník i tkaniu kobercov z odpadových materiálov.

Záver dobročinnej akcie, ktorej cieľom je urobiť krajšie Vianoce prevažne tým, ktorí si to z finančného hľadiska nemôžu dovoliť, bude patriť večernému koncertu.