Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici zatiaľ nie sú nutné postreky a likvidácia komárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komáre najviac útočia ráno, hodinu pred a po východe slnka, alebo večer, hodinu pred a po jeho západe.

Banská Bystrica 13. júla (TASR) – Banská Bystrica sa momentálne nenachádza v situácii, aby boli na jej území prijaté mimoriadne opatrenia pre elimináciu komárov. TASR o tom informovala Dominika Grešková z tlačového oddelenia mesta. „Zatiaľ nie je nutné, aby boli postreky, likvidácia lariev vo vode a podobne,“ dodala.

Pripomenula tiež, že ideálne podmienky na výskyt komárov vytvárajú rôzne tône, močariská, stojaté či slabo tečúce vody a aj vysoké trávnaté porasty. „Je preto potrebné, aby k prevencii pred množením komárov prispeli aj obyvatelia či právnické osoby pôsobiace na území nášho mesta,“ zdôraznila.

„Pomôcť môže napríklad trvalá starostlivosť o pozemky, kosenie okolo domu, pravidelné vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad aspoň v sedemdňových intervaloch či likvidácia odpadu z okolia ľudských obydlí a firiem. Prínosom je aj používanie odpudzovačov, lapačov a repelentov proti komárom alebo mechanická ochrana, akou sú napríklad sieťky na okná a dvere,“ podotkol Jozef Varga z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev mesta.

Komáre najviac útočia ráno, hodinu pred a po východe slnka, alebo večer, hodinu pred a po jeho západe. Pri kalamitnom výskyte však tento hmyz vonku pôsobí obťažujúco, a to aj po dobu celých 24 hodín. Podľa informácií z regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa za slabú kalamitu považuje taký stav, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok útokov na jednu osobu počas jednej minúty. Pri niekoľkých stovkách takýchto útokov za určený časový interval 60 sekúnd ide o silnú kalamitu. „Na základe vykonaného prieskumu sa Banská Bystrica momentálne v takejto situácii nenachádza,“ uviedla Grešková.