Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Návštevy informačného centra boli v B. Štiavnici na úrovni roku 2019

Na archívnej snímke Námestie sv. Trojice. Banská Štiavnica, 3. júna 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

Mesto tak čelilo v čase uvoľnenia protipandemických opatrení zhruba rovnakému náporu turistov, ako tomu bolo dva roky predtým.

Banská Štiavnica 24. septembra (TASR) - Návštevnosť Informačného centra (IC) Banská Štiavnica bola počas tohto leta na úrovni roku 2019. Mesto tak čelilo v čase uvoľnenia protipandemických opatrení zhruba rovnakému náporu turistov, ako tomu bolo dva roky predtým.

Podľa pracovníka IC Jána Sedileka napríklad v auguste roku 2019 zaevidovali v IC približne 12.000 návštev, teraz ich bolo asi 11.700. "Menej návštevníkov bolo počas leta najmä zo zahraničia. To sa však na druhej strane vykompenzovalo turistami zo Slovenska, ktorí do mesta prišli vo zvýšenom počte," povedal pre TASR.

"Zo zahraničných ubudli najmä Maďari, na druhej strane turisti z Holandska či Francúzska tvorili zhruba rovnaký počet ako pred dvomi rokmi," dodal Sedilek.

Zaujímavé podľa neho je, že u návštevníkov banskoštiavnického IC prevládali tento rok rodiny s deťmi, pričom tieto skupiny prejavovali záujem aj o dlhšie ako víkendové pobyty. "Najväčší záujem bol pritom o Banské múzeum v prírode," podotkol. Ľudia prejavovali záujem aj o jazdu turistickým vláčikom Štiavnická Anča, ktorý v meste prevádzkuje súkromná osoba, ale aj o návštevu Banky lásky, kde tento rok pribudli niektoré nové atrakcie.