Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Slovenské banské múzeum uvedie prvú časť cyklu Citadela

Na archívnej snímke Banská Štiavnica, historické centrum Foto: TASR/Jozef Poliak

Projekt Citadela je cyklus sobotných podujatí - mini festivalov o fenoménoch histórie, vedy, umenia a každodennosti, uvádzaný v kulisách Starého zámku.

Banská Štiavnica 7. júla (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) Banská Štiavnica predstaví v sobotu (10. 7.) svojim návštevníkom prvú časť cyklu Citadela. Venovaný bude architektúre banskoštiavnického Starého zámku.

"Pilotný projekt tematizuje kultúrne mnohovrstevnatý areál Starého zámku z hľadiska architektúry, jeho ochrany, využitia a reflexie jeho genius loci," uviedla pre TASR vedúca centra marketingu múzea Iveta Chovanová.

Podujatie so začiatkom o 15.00 h odštartuje výtvarná tvorivá dielňa, na ktorej si návštevníci Starého zámku môžu vyrobiť originálnu šamanskú masku.

Od 16.00 h to bude komentovaná prehliadka areálom hradu, na ktorej architektonicko-historické fenomény zámku predstaví Iveta Chovanová. Po prehliadke nasleduje séria prezentácií v knižnici Starého zámku.

Od 19.00 h bude v karneri hradu odprezentovaná vizuálno-zvuková inštalácia a performance Maroša Rovňáka.

Projekt Citadela je cyklus sobotných podujatí - mini festivalov o fenoménoch histórie, vedy, umenia a každodennosti, uvádzaný v kulisách Starého zámku. Počas tematických podujatí sa budú neformálne prezentovať a prepájať odborníci, vedci, bádatelia, múzejníci, archivári a umelci. Ambíciou podujatia je verejnosti neformálne predstaviť rozmanité kultúrno-historické škály bádania, múzejníctva, aktuality, ale i multižánrové umelecké reakcie na špecifický genius loci Starého zámku.

SBM pripravilo podujatie v spolupráci s občianskym združením Iniciatíva za živé mesto.