Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Sobotný program Salamandrových dní je venovaný deťom

Na archívnej snímke účastníci tradičného Salamandrového sprievodu v Banskej Štiavnici, v Banskej Štiavnici 6. septembra 2019. Foto: TASR - Ján Krošlák

Salamandrové dni sa podobne ako minulý rok z dôvodu pandémie nového koronavírusu konajú v skrátenom režime.

Banská Štiavnica 11. septembra (TASR) - Predovšetkým deťom je určený sobotný program Salamandrových dní 2021 v Banskej Štiavnici. Koná sa už od predpoludňajších hodín na tamojšom Starom zámku.

"V historickom prostredí jednej zo štiavnických dominánt je pre deti, ale aj ich rodičov pripravený bohatý celodenný program. Čaká ich viacero zaujímavých vystúpení. Budú tam žongléri, kaukliari, Féder Teáter, Kyseli krastafci či detský folklórny súbor Matičiarik," vymenoval vedúci odboru kultúry na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko. Okrem toho sú pre návštevníkov pripravené aj tvorivé dielne a na záver koncert skupiny Funny Fellows.

Salamandrové dni sa podobne ako minulý rok z dôvodu pandémie nového koronavírusu konajú v skrátenom režime. Začali sa v piatok (10. 9.) už tradičným Valným zhromaždením Slovenskej banskej komory. V Slovenskom banskom archíve bola sprístupnená výstava historických artefaktov a písomností viažucich sa k 450. výročiu prijatia Maximiliánovho banského poriadku.

SBM k tomuto výročiu uviedla komentovanú prehliadku novej, inovovanej expozície SBM a tiež virtuálnu výstavu k príležitosti 450. výročia uvedenia poriadku a odprezentovala najnovšie publikácie, ktoré vznikli za účasti SBM, okrem iného aj o betlehemoch z Banskej Štiavnice a okolia.

V Kostole sv. Kataríny bolo v piatok tiež slávnostné zasadnutie banskoštiavnickej samosprávy, spojené s odovzdávaním ocenení pre osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mesta. Súčasťou bolo aj uvedenie do života novej známky s motívom miestnej kalvárie.

Návštevníci Salamandrových dní 2021 mali v piatok večer možnosť na Radničnom námestí prejsť presnou replikou slávobrány, ktorou bol v meste v roku 1751 privítaný rakúsky cisár František Štefan Lotrinský.

Skrátená verzia tradičného salamandrového sprievodu potom prešla od Námestia sv. Trojice po amfiteáter.