Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Badínčanov trápi hluk a spaliny štartujúcich stíhačiek z letiska Sliač

Starosta obce Badín (okr. Banská Bystrica) Pavol Hric počas rozhovoru s redaktorkou TASR Erikou Krčovou na tému Mestá a obce Slovenska na obecnom úrade v Badíne 15. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

V tejto chvíli zatiaľ nepoznáme riešenie, ale musíme urobiť nejaké kroky, aby sme to lietanie aspoň eliminovali. Je to veľká záťaž nielen pre našu, ale i okolité obce," konštatoval starosta Hric.

Badín 16. mája (TASR) – Takmer dve tisícky obyvateľov Badína trápi neprimeraný hluk zo štartujúcich vojenských stíhačiek z letiska Sliač. Budia spiace deti v materskej škôlke, rušia deti v miestnej základnej škole, a tiež ľudí, ktorí sa vrátia z práce domov a chcú si oddýchnuť. Ako uviedol starosta obce Pavol Hric, na jednej strane rozumie tomu, že "sú tu záujmy NATO a EÚ, ale na strane druhej, nadmerný hluk a v neposlednom rade i spaliny, ktoré padajú do katastra ich obce, obťažuje občanov a treba to riešiť".

"Máme z toho obavy. Keď sa pozrieme na štartujúcu stíhačku a za ňou čierny dym, to všetko padá do nášho katastra. V tejto chvíli zatiaľ nepoznáme riešenie, ale musíme urobiť nejaké kroky, aby sme to lietanie aspoň eliminovali. Je to veľká záťaž nielen pre našu, ale i okolité obce," konštatoval pre TASR Hric.



Ako dodal, bolo už niekoľko pokusov a stretnutí s velením leteckej základne, na ktorých sa aj on sám zúčastnil spolu so starostami podobne postihnutých obcí, no bezvýsledne. "Ako obec za túto záťaž nemáme žiadne odškodnenie, ani som sa s tým nestretol," povedal starosta. Poznamenal, že niekedy v minulosti bola snaha odškodniť ich v podobe hračiek pre deti, ale on osobne to za žiadnu kompenzáciu nepovažuje.

Dedine k pokoju nepridáva ani každoročne organizovaný letecký deň na Sliači, ktorý sa koná vždy v lete. "Občania Badína sú už asi týždeň pred akciou vystavení hluku z rôznych cvičných letov, nehovoriac o posledných dňoch, keď sú už nácviky ostré," zdôraznil starosta Hric s tým, že Badínčania sa preto na podobné podujatia pozerajú z úplne inej strany.