Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Badínske rodinné ochotnícke divadlo dnes oslavuje 50. výročie vzniku

Na snímke starosta obce Badín Pavol Hric. Foto: TASR/Branislav Račko

Dedina žije počas celého roka čulým kultúrnym a spoločenským životom.

Badín 16. mája (TASR) – Obec Badín v Banskobystrickom okrese si pripomína 50. výročie vzniku Badínskeho rodinného ochotníckeho divadla. Na dnešné stretnutie pozvala všetkých divadelníkov, ktorí počas 50 rokov účinkovali v tomto súbore. Súčasťou podujatia je aj výstava fotografií a dokumentov, ktoré zachytávajú históriu súboru a jeho umeleckú činnosť za celé obdobie. Výstava je inštalovaná na obecnom úrade a od pondelka (18.5.) počas úradných hodín je sprístupnená pre verejnosť. Potrvá do 29. mája. Návštevníci uvidia aj zachované pôvodné kulisy divadla.

"Naša obec sa môže pochváliť veľmi významným rodákom. V roku 1929 sa u nás narodil operný spevák, národný umelec Ondrej Malachovský, ktorý hovorieval, že rád chodil po nevychodených chodníčkoch. Aj on kedysi patril medzi našich ochotníckych divadelníkov," konštatoval starosta obce Pavol Hric.



Dedina žije počas celého roka čulým kultúrnym a spoločenským životom. Od začiatku tohto roka pripravila viaceré podujatia, ako fašiangy, vynášanie Moreny, v marci si pripomenula 70. výročie svojho oslobodenia. Podľa starostu veľmi pekný program pripravili deti z materskej a základnej školy na stavaní mája. Za výbornú označil aj spoluprácu s dobrovoľnými hasičmi, ktorí organizujú akcie pre deti.

Za negatívum starosta Hric považuje to, že dedina nemá kultúrny dom. Akcie sa preto konajú buď v priestoroch obecného úradu, ktoré sú však kapacitne obmedzené, alebo v multifunkčnej športovej hale, či vonku v športovom areáli. Oba športové stánky sú pýchou obce.



Dedina chystá v júni rozprávkový les k Medzinárodnému dňu detí a počas leta i tradičné folklórne podujatie "Na Badínskych vŕškach", ktoré v tomto roku oslávi 10. výročie. V Badíne pôsobí folklórna spevácka skupina Javory (mužská časť súboru) a Liesky (ženská časť), ktorá obec dôstojne reprezentuje aj za hranicami kraja.