Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Baktéria spôsobujúca botulizmus vo výrobkoch Alfa Bio nie je

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Prítomnosť baktérie nebola potvrdená ako vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia ani z kontrolnej šarže vo výrobe Alfa Bio.

Banská Bystrica 19. augusta (TASR) - Analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v produktoch Alfa Bio. Baktériou spôsobujúcou botulizmus sa mal po konzumácii cícerovej nátierky z produkcie tejto spoločnosti nakaziť 43-ročný muž z okresu Banská Bystrica.



Ako dnes TASR informovala samotná spoločnosť vyrábajúca produkty zdravej výživy, prítomnosť baktérie nebola potvrdená ako vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia, odkiaľ sa údajne cícerová nátierka dostala k postihnutému pacientovi, tak ani z kontrolnej šarže vo výrobe Alfa Bio. "Potvrdzujú to výsledky uskutočnené na podnet RVPS, ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva B. Bystrica. Podozrenie bolo detekované v použitých obaloch odobraných z odpadkového koša v rodine pacienta po viac ako 24 hodinách od konzumácie," uvádza spoločnosť. 



Alfa Bio intenzívne spolupracuje so všetkými úradmi na vyšetrení príčin ochorenia pacienta. V záujme bezpečnosti a dôvery zákazníkov spoločnosť sťahuje predmetnú šaržu s dátumom spotreby 21. augusta 2015 z trhu.

Česká inšpekcia varovala pred konzumáciou slovenskej cícerovej nátierky

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) dnes dôrazne varovala pred konzumáciou slovenskej cícerovej nátierky Lunter, ktorá obsahuje jeden z najúčinnejších prírodných jedov - botulotoxín, napísal internetový server Novinky.cz.

Česká inšpekcia dostala v noci nadnes varovanie prostredníctvom európskeho systému RASFF od dozorového orgánu na Slovensku o riziku výskytu botulotoxínu v cícerovej rastlinnej nátierke značky Lunter, konkrétne v 100-gramovom balení s minimálnou dobou trvanlivosti do 21. augusta 2015.

"Botulotoxín je považovaný za jeden z najúčinnejších prírodných jedov a preto ide o nebezpečnú a zdraviu škodlivú potravinu," varovala spotrebiteľov v tlačovej správe SZPI.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová uviedla, že v odobratých vzorkách z troch obalov cícerovej nátierky výrobcu Alfa Bio, ktoré konzumoval 43-ročný muž, pričom následne upadol do kómy, objavili baktériu Clostridium botulinum. Vzorky z obalov ostatných potravín, ktoré konzumoval, priniesli negatívne výsledky, konštatovala a dodala, že negatívne boli i vzorky odobraté z ďalších balení rovnakej nátierky s dátumom spotreby 21. augusta 2015. Slovenská regionálna veterinárna a potravinová správa zastavila ďalšiu distribúciu spomínanej šarže nátierky Lunter, konštatoval server Novinky.cz.