Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Donovaly odhadujú účasť voličov až na 30 percent

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

V Banskej Bystrici bola účasť nižšia, Banskobystričanov viac oslovila mestská anketa k investičným zámerom než samotné eurovoľby.

Donovaly 24. mája (TASR) – Turisticko-rekreačná obec Donovaly, vzdialená od Banskej Bystrice 25 kilometrov, si ako jedna z mála obcí nemôže sťažovať na nezáujem voličov o eurovoľby.

Krátko pred zatvorením volebnej miestnosti predsedníčka okrskovej volebnej komisie na Donovaloch Jolana Lackovičová pre TASR uviedla, že volebná účasť u nich sa pohybuje okolo 30 percent.

"Vo voličskom zozname máme zapísaných 171 voličov-obyvateľov Donovál a 27 cudzincov, ktorí majú trvalý pobyt v našej obci. Tých sme museli zapísať do voličského zoznamu, ale neprišli," reagovala Lackovičová.

Ako uviedla, komisiu vôbec neprekvapilo, že dnešný pekný slnečný deň mnohí Slováci trávili na Donovaloch a 55 z nich prišlo k nim voliť na voličské preukazy.

"Pri prezidentských voľbách sme mali až 120 voličov, ktorí prišli s voličskými preukazmi," dodala. Podľa nej mnohí turisti, ktorí si obľúbili Donovaly, chodia s voličskými preukazmi už pravidelne.

Banskobystričanov zaujímala viac ako voľby mestská anketa

Niektorých Banskobystričanov viac oslovila mestská anketa k investičným zámerom než samotné eurovoľby.

Banská Bystrica organizuje počas dnešných volieb do Európskeho parlamentu aj anketu, v ktorej sa môžu voliči vyjadriť k niektorým investičným zámerom mesta. Volebných okrskov je priamo v meste 80 a anketových miest, ktoré sú v ich tesnej blízkosti, desať.

Jedno z nich je aj na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela na Tajovského ulici, kde sídli okrsok č. 12, pod ktorý spadá aj časť mesta Na Graniari. Miestni občania sa už niekoľko rokov snažia zabrániť spusteniu pyrolýznej spaľovne. V tej sa má likvidovať najmä biologický odpad z blízkej Rooseveltovej nemocnice.

"Od rána, ako sa otvorili volebné miestnosti, sme do 12. hodiny mali do 150 ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas so spustením spaľovne," reagovala pre TASR hovorkyňa petičného výboru Henrieta Petrincová.

Ako tvrdí, mnohí obyvatelia Graniara, prišli iba kvôli ankete, napríklad aj študenti vysokých škôl, ktorí bývajú na internátoch v okolí. Do susednej miestnosti, kde sa hlasuje v eurovoľbách, ani nevošli.



Minimálny záujem voličov o voľby do Európskeho parlamentu zaznamenávajú aj v Lučenci. Obyvatelia mesta dávajú dnes totiž prednosť medzinárodnej tanečnej súťaži.

Vo volebnom okrsku číslo 16 prišlo dopoludnia k urnám menej ako 30 obyvateľov. V zozname majú zapísaných 814 oprávnených voličov. "Voľby do Európskeho parlamentu sú pre nás a o nás. Ale ak mám povedať pravdu, tak ja žiadne zmeny neočakávam. Čo ma najviac mrzí je to, že prišlo voliť veľmi málo obyvateľov. Čo som zaregistroval, tak to nebude také slávne. Volí sa teda o nás, bez nás," povedal 39-ročný volič Martin Jakúbek, ktorý prišiel k volebnej urne aj so svojím 2,5-ročným synom.

Dobrovoľní anketári


"Zo 636 zapísaných voličov, prišlo doteraz hlasovať 53 občanov," konštatovali v rovnakom čase členovia tamojšej okrskovej volebnej komisie.

"Budeme tu až do 18. hodiny a dúfame, že príde čo najviac občanov vyjadriť svoj nesúhlas so spustením spaľovne. Už trikrát ju na skúšku spustili, ten smrad a hluk si neviete predstaviť. Nateraz je jej prevádzka iba prerušená. Máme však strach, že niekto príde a začne spaľovať. Dúfame, že náš hlas bude pre poslancov mestského zastupiteľstva záväzný. V poslednej petícii sa proti pyrolýznej spaľovne postavilo vyše 6500 ľudí," dodala Petrincová.

"Bývam na Graniari a som proti spaľovni. Prišla som aj voliť," odpovedala volička Daniela Klimentová.

Otázky mestskej ankety sú formulované s cieľom zistiť názor Banskobystričanov nielen na spustenie pyrolýznej spaľovne na Graniari, ale i vybudovanie hotela v areáli Pamätníka SNP, výstavbu malej vodnej elektrárne v Iliaši a pre občanov volebného okrsku č. 56 aj názor na výstavbu garáží medzi ulicami Šalgotariánska a Trieda Hradca Králové.

Anketu počas eurovolieb realizujú dobrovoľní anketári, ktorí túto funkciu vykonávajú bez nároku na honorár.

Na Teplom Vrchu volili s voličským preukazom iba členovia komisie

Pokojný priebeh volieb do Európskeho parlamentu je aj v obci s najteplejšou vodnou plochou na Slovensku - Teplý Vrch v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedala predsedníčka tamojšej okrskovej komisie Miroslava Bartóková, napriek slnečnému dňu zatiaľ ešte nemali ani jedného rekreanta s voličským preukazom.

V obci Teplý Vrch žije 324 obyvateľov. Je strediskom Mikroregiónu Teplý Vrch, ktorý združuje 16 obcí. Turistami je vyhľadávaný pre viaceré kultúrne pamiatky, ale najmä pre svoju najteplejšiu vodnú plochu na Slovensku. Blízko vodnej nádrže sú náučné chodníky i chránená lokalita Malá obora s cudzokrajnými drevinami. "Nateraz je záujem voličov chabý. Chodí len veľmi málo ľudí. S voličskými preukazmi volili len členovia volebnej komisie. Samotný priebeh volieb je veľmi pokojný a nemali sme žiadne komplikácie", povedala Bartóková.



Vo Vlkanovej láka viac motozraz, futbal a huby než eurovoľby

Obec Vlkanová v Banskobystrickom okrese žije dnes viac motozrazom veteránov, futbalom a hubami, než eurovoľbami.

Vo Vlkanovej sú dva okrsky, v jednom je zapísaných 30 voličov a v druhom 28. "Účasť je úbohá, ledva päť percent" tvrdí predseda jednej z okrskových komisií na obecnom úrade Vladimír Dúbrava.

Vlkanová si dnes užíva teplé slnečné počasie a podľa Dúbravu huby v okolí Vlkanovčanov lákajú skôr do lesa než do volebnej miestnosti. Navyše, na jednom konci dediny sa hrá futbal, na druhom si dali celodenný motozraz veteráni. Do 16.00 h zatiaľ nevyužili možnosť zúčastniť sa na eurovoľbách a prísť voliť na základe voličských preukazov.

Akciu veteránov organizujú priaznivci motoriek a automobilov rôznych značiek a ročníkov už po štvrtý raz a nejde iba o klasický motozraz, ale o celodenné kultúrno-spoločenské stretnutie pre malých i veľkých. Večer sa už tešia na vystúpenie známej českej kapely Laura a její tygři a kapely Queenmania.