Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Chrípková sezóna v Banskej Bystrici sa blíži k záveru

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi.

Banská Bystrica 4. apríla (TASR) - V Banskobystrickom kraji v tomto týždni opäť poklesol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO), čo podľa odborníkov znamená, že tohtoročná chrípková sezóna smeruje k záveru.

"Výskyt ARO je v 14. kalendárnom týždni nižší o štvrtinu a CHPO takmer o 32 percent. Počet prípadov je tiež v hodnotenom týždni výrazne nižší, ako bol vlani v tom istom čase," informovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Celkovo evidovali epidemiológovia 1498 prípadov ARO, čo je chorobnosť 500 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho chrípke podobných ochorení je 61, čo je chorobnosť 20 na 100.000 osôb.

Najviac chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Revúca, Zvolen a Lučenec. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Poltár a Rimavská Sobota.

Z hľadiska veku sa najviac ARO vyskytlo u ekonomicky činného obyvateľstva a najmenej u detí základných škôl. Pomerne vysoká chorobnosť je podľa odborníkov aj medzi najmenšími deťmi do piatich rokov. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.