Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Komunitné centrá v Banskej Bystrici využijú seniori i mamičky

Na ilustračnej snímke Námestie SNP v Banskej Bystrici Foto: TASR/Dušan Hein

Nové bezbariérové komunitné multifunkčné centrá budú fungovať od leta.


Banská Bystrica 6. júna (TASR) – Pre seniorov, občanov so zdravotným postihnutím či mamičky na materskej dovolenke budú od leta v Banskej Bystrici slúžiť nové bezbariérové komunitné multifunkčné centrá (KOMUCE).

Jedno sídli na Robotníckej ulici a vzniklo prestavaním objektu bývalých jaslí, druhé je na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová na Krivánskej ulici. Občania všetkých vekových skupín, najmä na Robotníckej ulici, nájdu pestrú ponuku služieb a voľnočasových aktivít.

Podľa Márie Filipovej, vedúcej sociálneho odboru na Mestskom úrade v Banskej Bystrici, okrem poskytovania stravy, budú k dispozícii pomocné služby ako pranie, žehlenie, kaderníctvo, pedikúra. Návštevníci si posedia v knižnici či hudobnom salóniku alebo zahrajú na klavíri. Kto má radšej ručnú prácu, môže si v keramickej peci vyrobiť rôzne predmety a kto uprednostňuje športovanie, stačí keď zájde do fitness.

Medzi službami nechýba ani možnosť tzv. arte-terapie, ktorá je prevenciou pred emocionálnymi a sociálnymi problémami. Pre klientov pripravujú aj rozšírené rehabilitačné služby.

Pomohli eurofondy



Vďaka projektu sa vytvorí päť nových pracovných miest a chránené pracoviská ako cukrárska dielňa, brašnárstvo, informátor. Pri ich zriaďovaní chce mesto spolupracovať so združeniami zdravotne postihnutých, ako aj s inými cieľovými skupinami.

KOMUCE sa podarilo vybudovať vďaka eurofondom. "Projekt je financovaný nenávratným finančným príspevkom vo výške 95 percent a s povinným spolufinancovaním mesta vo výške 5 percent. Celkovo sa naň vynaložilo 1.580.000 eur, pričom náklady na Robotníckej ulici, kde sa realizovala aj nadstavba prvého poschodia predstavovali sumu 913.000 eur. Na technické zhodnotenie objektov na Krivánskej ulici (výmena okien a zateplenie) sa vynaložilo 667.000 eur," vysvetľuje Filipová.

"Projektom KOMUCE sme opäť dokázali, že čerpanie z fondov Európskej únie vieme pretaviť do kvalitného a prvotriedneho produktu. V oblasti sociálnych služieb je naše mesto kvalitou svojich služieb a neustálym progresívnym napredovaním vzorom pre iné samosprávy," tvrdí primátor mesta Peter Gogola.