Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica má mať rozpočet dobrého gazdu

Ján Nosko Foto: TASR

Krajské mesto Banská Bystrica bude mať po dlhých rokoch rozpočet "dobrého gazdu", ktorý je rozvojový. Takto dnes charakterizovalo vedenie banskobystrického Magistrátu rozpočet na rok 2015.

Banská Bystrica 20. marca (TASR) – Krajské mesto Banská Bystrica bude mať po dlhých rokoch rozpočet "dobrého gazdu", ktorý je rozvojový. Takto dnes charakterizovalo vedenie banskobystrického Magistrátu rozpočet na rok 2015, ktorý na budúci týždeň majú schvaľovať poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ).

Celkové príjmy a výdavky rozpočtu dosahujú zhruba 50 miliónov eur. Keďže mesto k 1. januáru tohto roka uhradilo všetky pohľadávky voči subjektom v odpadovom hospodárstve a doprave, rozpočet tak nie je zaťažený dlhmi z predchádzajúceho rozpočtového obdobia.

"Rozpočet je dobrý a rozvojový, prešiel podrobnou analýzou. S jednotlivými vedúcimi odborov a prizvanými zamestnancami sme prešli položku po položke, každý si ju musel zdôvodniť a obhájiť,"
uviedol primátor Ján Nosko.

"Rozpočet je mierne prebytkový, dáva priestor na rozvojové programy na základe očakávaného pozitívneho vývoja vlastných príjmov, najmä podielových daní, a teda nie na úkor poddimenzovania výdavkov v iných kapitolách,"
konštatovala vedúca ekonomického odboru Beáta Farkašová. Nazvala ho rozpočtom "dobrého gazdu" s prvkami šetrenia i opatrnosti, pod ktorý sa po dlhých rokoch podpísalo aj čisté saldo. To v minulosti nebývalo nulové. "K začiatku roka mesto uhradilo záväzky po lehote splatnosti z vlaňajšieho roka, a tak nebudú zaťažovať tohtoročný rozpočet," dodala.

Ako Nosko zdôraznil, prvýkrát v histórii mesta bude v rozpočte vyčlenená ucelená suma 500.000 eur na prípravu rozvojových projektov financovaných z eurofondov. Súvisí to aj so vznikom nového odboru rozvojových aktivít mesta.

Súčasťou rozpočtu je aj novovzniknutý "parkovací fond" vo výške 92.000 eur s cieľom údržby a výstavby parkovacích miest. Na roky 2016 a 2017 ho chce mesto zvýšiť na sumu 300.000 eur. Všetky príjmy získané z výberu parkovného sa opätovne použijú na výstavbu nových parkovísk.

Primátor pred časom sľúbil, že v letných mesiacoch sa zvýši frekvencia kosenia porastu v meste a jeho jednotlivých častiach. V rozpočte sa položka na kosenie zvyšuje na 70.000 eur.

"Rozpočet myslí aj na údržbu budov, najmä materských škôl, ktoré sú vo veľmi zlom stave, vrátane energetických auditov, ktoré sú potrebné pre podávanie projektov na ich rekonštrukciu," doplnil prednosta mestského úradu Martin Adamec.

Na prevádzku mestskej polície vyčlenilo mesto o 20 % viac finančných prostriedkov v porovnaní s inými rokmi.

Ako tiež magistrát informoval, v súčasnosti rokujú so všetkými dodávateľmi o zmluvách, výsledkom čoho má byť ďalšie šetrenie a úspory počas rozpočtového roka.