Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

BANSKÁ BYSTRICA: Seniorov čakajú týždne pohybu, relaxácie a kultúry

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

Prvou aktivitou zo širokej ponuky bude séria prednášok organizovaná v spolupráci s mestskou políciou Bezpečie pre seniorov.

Banská Bystrica 5. októbra (TASR) – Mesiac úcty k starším v Banskej Bystrici už tradične patrí Akadémii európskeho seniora (AES). Skôr narodení Banskobystričania majú možnosť počas najbližších troch týždňov zapojiť sa do série podujatí podporujúcich pohybové, relaxačné, kultúrne i duševné aktivity.

Jubilejný 15. ročník akadémie stojí v tomto roku na štyroch pilieroch: Kontaktujte sa! Zapojte sa! Zmeňte postoje! Staňte sa hlasom! AES 2015 slávnostne otvoria dnes o 15.00 h v Cikkerovej sieni historickej Radnice.

"Teší ma, že projekt s dlhoročnou tradíciou podporuje aj mnoho inštitúcií pôsobiacich v Banskej Bystrici. Ambíciou mesta je vytvárať i pre starších obyvateľov čo najlepšie podmienky pre aktívne využívanie voľného času. Pozývam všetkých seniorov, aby si vybrali z bohatej ponuky a aktívnou účasťou prispeli k úspešnému jubilejnému ročníku," uviedol primátor Ján Nosko.

Prvou aktivitou zo širokej ponuky bude séria prednášok organizovaná v spolupráci s mestskou políciou Bezpečie pre seniorov. Obľúbená Športová olympiáda ich rozhýbe 8. októbra v areáli Základnej školy Golianova. Šikovnosť svojich rúk budú môcť zasa ukázať v banskobystrickej Europe v rámci charitatívneho projektu Upleť alebo uháčkuj štvorec. K relaxačným aktivitám prispeje i týždeň filmov a diskusných fór o rozvojovej pomoci. AES zavŕši 27. októbra Medzinárodná konferencia o finančnej stabilite a udržateľnom raste.

"AES je už 15 rokov súčasťou verejnej politiky nášho mesta. Samospráva každoročne podporuje aktívne starnutie, ďalšie vzdelávanie a kultúrny rozvoj obyvateľov staršieho veku," dodala Beata Styková, vedúca oddelenia služieb dlhodobej starostlivosti magistrátu.

Pre seniorov v meste pod Urpínom celoročne fungujú denné centrá, ktoré ponúkajú umelecké dielne, počítačové miestnosti a spoločenské sály.