Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V novom stredisku sa dozviete všetko o karpatských mokradiach

V stredu 4. júna 2014 v Banskej Bystrici slávnostne otvorili Informačné stredisko o mokradiach Karpát. Foto: TASR/Dušan Hein

Stredisko vybudovali vďaka príspevkom Ramsarského dohovoru, štrukturálnym fondom z Operačného programu Životné prostredie vo výške 50.000 eur.

Banská Bystrica 4. júna (TASR) – Zviditeľniť mokrade v oblasti Karpát a oboznamovať návštevníkov s ich významom a funkciou je cieľom Informačného strediska o mokradiach Karpát, ktoré vďaka pomoci švajčiarsko-slovenského projektu otvorili dnes v Banskej Bystrici.

"Sme akýmsi sekretariátom Karpatskej iniciatívy pre mokrade, čo je regionálna iniciatíva v rámci dohovoru o mokradiach. Stredisko sme budovali s myšlienkou vytvoriť zázemie pre školenia, tréningy a vzdelávanie odbornej i laickej verejnosti, samozrejme mládeže a detí. Je to informačno-propagačné stredisko, ktoré bude pripravovať vzdelávacie programy a materiály," vraví Ján Kadlečík, vedúci odboru medzinárodných dohovorov Štátnej ochrany prírody (ŠOP) v Banskej Bystrici a zároveň koordinátor Karpatskej iniciatívy pre mokrade.

Podľa jeho slov sa mokrade často považujú za škodlivé, zbytočné územia, či semenišťa komárov. "My naopak tvrdíme, že sú jedny z najvýznamnejších ekosystémov, na ktorých je človek závislý. Hovorí sa, že bez vody nie je život, ale bez mokradí nie je voda. Mokrade je široký pojem a skrýva sa pod ním všetko, čo súvisí s vodou a zemou," približuje Kadlečík.

O mokradiach sa podľa neho často hovorí, ale nedostatočne odborne. Stále sú predmetom likvidácie nielen na Slovensku, ale v celom karpatskom regióne. Ich úlohou je preto zabrániť týmto činnostiam a pokúsiť sa ich koordinovane riešiť na úrovni medzinárodných dohovorov, Karpatského a Ramsarského dohovoru.

Stredisko vybudovali vďaka príspevkom Ramsarského dohovoru, štrukturálnym fondom z Operačného programu Životné prostredie vo výške 50.000 eur. Všetko v rámci projektu Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, ktorého správcom je Úrad vlády SR.

Stredisko v Banskej Bystrici bude pre širokú verejnosť otvorené počas pracovných dní od 9.00 h do 14.00 h. V jeho areáli je aj jazierko plné mokradí.

"Hneď, ako sme ho vytvorili, prišiel tam život. My sme vysadili iba rastlinky, obojživelníky a hmyz si ho našli samé. Čím dlhšie tam bude voda, tým bude život bohatší. Ozývala sa odtiaľ ropucha, sú tam žubrienky. Mokrade sú významným zdrojom života," opisuje Kadlečík.

Na slávnostnom otvorení informačného strediska sa zúčastnil aj švajčiarsky zástupca Ramsarského dohovoru Tobias Salathé, zástupcovia úrady vlády, slovenského a českého ministerstva životného prostredia a veľvyslanectva Švajčiarska v Bratislave.

"Slovenská republika je najaktívnejšia, čo sa týka karpatských krajín v Ramsarskom dohovore, a keďže je to iniciatíva ŠOP a tá sídli v Banskej Bystrici, preto je tu aj stredisko," konštatoval švajčiarsky zástupca Ramsarského dohovoru Tobias Salathé. "Je fajn vidieť, že stredisko sídli v centre mesta, v starej budove, ktorá prešla renováciou. Kultúrne dedičstvo sa tak spája s prírodným," dodal.