Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava v B. Bystrici pripomína bežný život ľudí pred Novembrom 89

Zhromaždenie študentov vysokých škôl na Námestí SNP v Banskej Bystrici 21. novembra 1989. Foto: TASR/Peter Lenhart

Asi 200 ľudí, ktorí si prišli zaspomínať na časy nedávno minulé, čakali stovky predmetov, ktoré sprevádzali každodenný život vtedajšej generácie.

Banská Bystrica 17. novembra (TASR) - Obložené chlebíčky, ruské vajcia či kofoly v štýle retro vítali dnes podvečer na Radnici v B. Bystrici návštevníkov výstav o tom, ako sa žilo na Slovensku pred novembrom 1989. Asi 200 ľudí, ktorí si prišli zaspomínať na časy nedávno minulé, čakali stovky predmetov, ktoré sprevádzali každodenný život vtedajšej generácie.

"Predmety, ktoré sú v takejto podobe vystavené v Banskej Bystrici vôbec po prvý raz, sme získali zo šopy pána Michala Várošíka, ktorý ich zbiera päť rokov," povedal TASR kurátor výstavy Richard Senček. "Zvyšok nám dodali ľudia na základe výzvy Poštového múzea," dodal. Okrem množstva predmetov z tej doby nájdu ľudia na výstave aj 16 panelov, na ktorých sú dokumenty zo života bežných ľudí pred rokom 1989.

"Predmety, ktoré charakterizovali obdobie socializmu, som začal zbierať potom, ako som v humne našiel téglik od starého jogurtu. Onedlho som našiel ďalší a ďalší a veci s charakteristickou pečaťou tej doby mi začali postupne nosiť aj priatelia a známi, ktorých táto moja počiatočná zbierka zaujala," zaspomínal majiteľ zbierky M. Várošík. Jeho cieľom je okrem napĺňania vlastnej záľuby aj vyvolať u iných spomienky na tie časy a ukázať i mladšej generácii, aké veci tvorili súčasť života ich rodičov či starých otcov.

V utorok 18. novembra séria akcií k Novembru 89 vyvrcholí v klube 77 Koncertom za ľudské práva V. - 25 rokov slobody. Účinkovať budú kapely Intercity a Dorota Ideas. Súčasťou bude aj diskusia na tému Štvrťstoročie od Nežnej revolúcie: sme naozaj slobodní? Jej hosťom bude Miroslav Kusý, signatár Charty 77.

Už v nedeľu 16. novembra sa v klube 77 uskutočnil koncert českej skupiny Žamboši a Slováka Petra Janku v rámci Šnúry československého priateľstva.