Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica obnovuje komunikácie z vládnej dotácie 640.000 eur

Banská Bystrica, ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Ďurník

Do konca novembra budú opravené súvislé úseky chodníkov a vozoviek na Hornej a Komenského ulici, Gaštanovej, Javorovej, Karpatskej, Magurskej, Rudohorskej, Sitnianskej a Mládežníckej ulici.

Banská Bystrica 2. októbra (TASR) – Na obnovu dlhodobo zanedbaných miestnych komunikácií použije banskobystrická samospráva v tomto roku rekordnú sumu peňazí vo výške 1,25 milióna eur. Oprava súvislého povrchu deviatich najkritickejších úsekov chodníkov a ciest sa v meste pod Urpínom začala 1. októbra na sídlisku Sásová. Je financovaná z vládnej dotácie 640.000 eur, ktorú Banská Bystrica dostala po výjazdovom zasadnutí vlády vo februári 2015.

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, stavebné práce by mali byť ukončené do konca novembra, avšak všetko závisí od vývoja počasia a postupu stavebných prác.

S obnovou miestnych komunikácií sa začalo až po trojmesačnom procese verejnej súťaže. Tá bola vyhlásená 8. júla 2015 a vyhral ju dodávateľ stavebných prác s najnižšou ponukou, spoločnosť Cestné stavby Liptovský Mikuláš. Na obnovu deviatich najkritickejších úsekov ciest a chodníkov v celkovej dĺžke 4487 metrov (20.000 m2) sa použije približne 480.000 eur.

"Som rád, že začíname s obnovou súvislých úsekov ciest a chodníkov, ktoré boli dlhé roky zanedbané. V rámci verejnej súťaže na dodávateľa stavebných prác sa nám podarilo ušetriť 160.000 eur. Tie použijeme na obnovu časti cesty na Námestí Ludvika Svobodu smerom k Rooseveltovej nemocnici. Prosím Banskobystričanov o trpezlivosť pri zníženom komforte a vzniknutých obmedzeniach počas nasledujúcich dvoch mesiacov," uviedol primátor Ján Nosko.

Do konca novembra budú opravené súvislé úseky chodníkov a vozoviek na Hornej a Komenského ulici, Gaštanovej, Javorovej, Karpatskej, Magurskej, Rudohorskej, Sitnianskej a Mládežníckej ulici. Nevybrali ich náhodne.

"Ešte v januári sme zmapovali stav všetkých vozoviek, chodníkov, vnútroblokov i parkovacích plôch v meste. Z hodnotenia vyplynulo, že zhruba 184 úsekov miestnych komunikácií sa nachádza v stave hodnotenia 4 a 5. Z tých, ktoré boli ohodnotené najhoršími známkami a patria medzi najpálčivejšie, sme vybrali deväť najkritickejších," vysvetlila Renáta Hláčiková, vedúca oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí banskobystrického magistrátu.

S lokálnymi opravami a údržbou miestnych komunikácií bude samospráva pokračovať priebežne do konca roka. K zvýšeniu komfortu návštevníkov mesta i obyvateľov dopomôže navýšenie finančných prostriedkov vo výške 150.000 eur, ktorú mestskí poslanci schválili na svojom ostatnom zasadnutí.