Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Rozpočet BBSK je už vykonateľný, poslanci odstránili formálne chyby

Viacerými nedorozumeniami medzi poslancami zastupiteľstva banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa 25. apríla 2014 popoludní začalo výjazdové rokovanie BBSK v Polomke v okrese Brezno. Foto: TASR/Ján Siman

Predseda BBSK Marian Kotleba bol po skončení rokovania s rozhodnutím poslancov v oblasti dopravy spokojný

Polomka 25. apríla (TASR) - Rozpočet Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je po dnešnom rokovaní zastupiteľstva v Polomke v okrese Brezno vykonateľný. Poslanci dnes hlasovali o zmenách, ktorými upravili formálne chyby v ňom. Po skončení rokovania to potvrdil predseda BBSK Marian Kotleba. Skonštatoval však, že napriek tomu s prerozdelením peňazí nesúhlasí.

Poslanci BBSK dnes rokovali aj o problémoch so splátkami pre spoločnosti Slovenskej autobusovej dopravy. Kraj nemá uhradené pohľadávky voči dopravcom zo Zvolena a Lučenca za služby vo verejnom záujme ešte z roku 2009. "Bola som z toho veľmi prekvapená. Aj tento rozpočet bol prijatý ako vyrovnaný len za cenu poddimenzovaných nákladov na verejnú dopravu. Musíme túto situáciu riešiť, pretože na jednej strane je to služba, ktorú obyvatelia naozaj potrebujú, no na druhej strane na ňu nemáme peniaze. Keď som porovnávala rozdiel, ktorý za kilometer účtuje SAD Lučenec a SAD Zvolen, tak Lučenec účtuje za kilometer o sedem centov menej. Keby obe spoločnosti účtovali nižšiu sumu, BBSK by ušetril aj milión eur. Neviem, čo všetko náklady spoločností ovplyvňuje, ani aké sú tam zmluvné vzťahy. Preto som navrhla právnu analýzu zmluvných vzťahov, aby sme na jej základe vedeli prijať potrebné opatrenia," povedala nezávislá poslankyňa BBSK Lenka Balkovičová.

Predseda BBSK Marian Kotleba bol po skončení rokovania s rozhodnutím poslancov v oblasti dopravy spokojný. "Od začiatku som tvrdil, že dopravné spoločnosti nás stoja priveľa. Som veľmi rád, že sa aj poslanci rozhodli pre takúto analýzu," povedal Kotleba.