Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici sa začína Vyšehradské mládežnícke fórum

Ilustračné foto. Foto: TASR

Témami diskusie sú možnosti spolupráce štátov Vyšehradskej štvorky, ako aj výzvy, ktorým musia tieto krajiny čeliť.

Banská Bystrica 2. decembra (TASR) - Za účasti mladých akademikov a odborníkov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Slovenska a Ukrajiny sa dnes v Banskej Bystrici začína Vyšehradské mládežnícke fórum (Visegrad Youth Forum – VYF). Koná sa už po štvrtý raz a potrvá do 4. decembra.

Ide o projekt organizovaný Euroatlantickým centrom v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB), ktorého cieľom je spojiť názory mladých participantov s odbornými poznatkami pozvaných expertov. Témami diskusie sú možnosti spolupráce štátov Vyšehradskej štvorky, ako aj výzvy, ktorým musia tieto krajiny čeliť.

"Projekt má za cieľ podporiť verejnú diskusiu o význame vyšehradského zoskupenia, jeho súčasnom postavení, ako aj o jeho smerovaní, predovšetkým v oblastiach spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Ponúka platformu, vďaka ktorej sa môžu účastníci inovatívnym spôsobom vzdelávať o problematike V4," informoval TASR Michal Hežely, programový koordinátor Euroatlantického centra.

Ako dodal, projekt má spájať mladých akademikov s podobným zameraním zo všetkých krajín vyšehradského regiónu a Ukrajiny. "Obohatením tohto ročníka je práve účasť participantov z Ukrajiny, ktorí budú mať možnosť prezentovať svoju víziu spolupráce medzi krajinami V4 a Východného partnerstva," poznamenal.

Na VYF vystúpia osobnosti a odborníci reprezentujúci nielen štátnu, ale aj mimovládnu sféru. Pozvanie prijali Igor Slobodník, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí či Róbert Ondrejcsák, riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

"Hlavnými bodmi programu sú popri workshopoch i panelové diskusie, ktoré sa budú týkať spolupráce krajín V4 s Ukrajinou a štátmi Východného partnerstva. Taktiež odznejú témy súvisiace s novými bezpečnostnými výzvami vyšehradského regiónu po anektovaní Krymu. Vyvrcholením celého podujatia bude simulácia summitu lídrov krajín V4, pri ktorej budú participanti dosadení do úlohy lídrov rokovať v Centre krízového riadenia na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB. To je špeciálne vybavené práve na také účely," dodal Hežely.