Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Do Banskej Štiavnice sa vracia festival Spolu Šobov

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pod vedením profesionálnych umelcov sa budú konať aj detské kreatívne workshopy. Akékoľvek bariéry sa majú zotrieť na futbalovom zápase medzi rómskymi a nerómskymi umelcami či návštevníkmi.

Banská Štiavnica 8. júna (TASR) - Do Banskej Štiavnice sa po rokoch vracia festival Spolu Šobov. Uskutoční sa od 9. do 11. júna, podobne ako predtým na sídlisku Šobov, kde žijú prevažne Rómovia. Jeho myšlienkou je spájať ľudí bez ohľadu na ich národnosť, vierovyznanie, farbu pleti, vzdelanie či čokoľvek iné, čo môže ľudí na prvý pohľad odlišovať. Ako informujú organizátori, pódium bude patriť rómskym i nerómskym hudobníkom.

Vystúpia napríklad Bez ladu a skladu, Čavalenky, Sendreiovci, Katarína Máliková, Barbora Botošová Band, Ivana Mer, Sisa Feher či detský folklórny súbor Romka z Detvy. "Program je pripravený tak, aby sa doň mohli zapojiť všetky generácie," pripomínajú organizátori.

Pod vedením profesionálnych umelcov sa budú konať aj detské kreatívne workshopy. Akékoľvek bariéry sa majú zotrieť na futbalovom zápase medzi rómskymi a nerómskymi umelcami či návštevníkmi.

Podľa spoluorganizátora podujatia Mareka Kapustu festival, ale aj aktivity miestnych manželov Koledovcov a ich občianskeho združenia Šukar Ďživipen, ktoré je jedným z organizátorov podujatia, sú zamerané na zmenu vnímania lokality odtrhnutej od mesta Banská Štiavnica väčšinovou spoločnosťou. "Ich systematická práca pri budovaní komunitného centra a víkendové kultúrne aktivity už v minulosti vyvrcholili festivalom Spolu Šobov, vďaka ktorému mnohí ľudia spoznali, že hoci na Šobove žijú ľudia chudobní, sú to ľudia priateľskí a dobroprajní," priblížil.

Organizátorom podujatia je OZ Povala, Art Cafe Banská Štiavnica, občianske združenie Spectaculum a miestne občianske združenie Šukar Dživipen, v spolupráci s Michalom Kaščákom a Vierou Dubačovou. Festival sa koná v rámci projektu SLICE, slovensko-islandská spolupráca pri rozvoji malých kultúrnych centier, ktorý získal finančnú podporu od občanov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu SR a OZ Povala.