Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica láka turistov z celého sveta

Foto: TASR/Dušan Hein

Zo zahraničných návštevníkov boli najpočetnejšie zastúpení česky, anglicky, nemecky a maďarsky hovoriaci turisti.

Banská Štiavnica 27. októbra (TASR) - Služby Informačného centra (IC) v Banskej Štiavnici vyhľadáva stále viac turistov. Aj keď bola počas hlavnej turistickej sezóny (jún až august) návštevnosť IC nižšia ako minulý rok, naopak celoročne k 31. augustu stúpla. Vyplýva to z Informatívnej správy vyhodnotenia letnej turistickej sezóny 2014 v Informačnom centre (IC) Banská Štiavnica.

Ako v správe konštatuje Ján Sedílek z IC Banská Štiavnica, nižšia návštevnosť počas hlavnej sezóny bola spôsobená najmä nestálosťou počasia a to najmä v auguste, ktorý je nosným mesiacom. "Celoročne, k 31. augustu 2014, ale naopak návštevnosť stále stúpa. Tento rok o 2383 návštevníkov oproti minulému roku, čo svedčí o tom, že návštevnosť nášho mesta sa rozkladá rovnomernejšie, aj na iné mesiace v roku, a nekoncentruje sa už len na obdobie hlavnej turistickej sezóny," podotkol.

Do Banskej Štiavnice prichádzajú podľa jeho slov ľudia z celého sveta. V porovnaní s minulým rokom stúpol počet návštevníkov v každom mesiaci okrem mesiacov jún, júl a august. Zo zahraničných návštevníkov boli najpočetnejšie zastúpení česky, anglicky, nemecky a maďarsky hovoriaci návštevníci. "Tento rok sme zaznamenali aj veľký nárast oproti minulým rokom, návštevníkov z Francúzska, Holandska, Belgicka a Izraela," dodal Sedílek.

V období mimo sezóny navštevovali Banskú Štiavnicu hlavne maďarskí študenti z následníckych škôl Baníckej akadémie. Nárast maďarských turistov bol zaznamenaný aj v období, keď boli v Maďarsku štátne sviatky.

"V mesiacoch mimo hlavnej sezóny zaznamenávame veľký nárast návštevníkov počas predĺžených víkendov. Počtom sa návštevnosť v týchto dňoch približuje k návštevnosti cez hlavnú sezónu. Priemerná denná návštevnosť v sezóne v roku 2014 bola 232 návštevníkov denne," zhodnotil Sedílek.