Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstave v Banskej Štiavnici dominuje téma štiavnického vulkánu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spoločným príspevkom na výstave sú podľa múzejníkov záznamy obývania skalných domov, kde autori prespali a sprostredkujú tento zážitok divákovi.

Banská Štiavnica 6. júla (TASR) – Krajina Banskej Štiavnice a regiónu Hont, ktorú významne formoval treťohorný štiavnický stratovulkán, dominuje najnovšej výstave, ktorú chystajú v banskoštiavnickej Galérii Jozefa Kollára. Výstavu autorskej dvojice Juliana Mrvová a Marek Halász pod názvom Do jadra vulkánu, v kurátorskej koncepcii Radka Wohlmutha, sprístupnia v piatok 10. júla.

„Mrvová pracuje s krajinou vo veľkom formáte malieb – záznamov, zložených z množstva skíc, mikropríbehov, ktoré aktéri zažívajú sami alebo si ich vypočujú, osobného prieskumu skalných formácií, rastlinstva a živočíšstva Hontu," informuje Slovenské banské múzeum na svojej internetovej stránke.

Marek Halász, ktorý už niekoľko rokov striedavo žije medzi Bratislavou a Hontianskymi Trsťanmi, dlhodobo pracuje s témou skalných obydlí, pivníc a tufových priestorov, ktoré v okolí mapuje a zaznamenáva. Na výstave prezentuje viaceré objekty vychádzajúce z vlastného domu v Trsťanoch a zo skalných obydlí v Líšove či Hontianskych Tesároch.

Spoločným príspevkom na výstave sú podľa múzejníkov záznamy obývania skalných domov, kde autori prespali a sprostredkujú tento zážitok divákovi.

Príbeh vulkánu v Galérii Jozefa Kollára nadväzuje aj na geologickú zbierku Slovenského banského múzea, ktorú možno vidieť vo vedľajšej budove. K výstave je plánovaný turisticko-geografický výlet a následná komentovaná prehliadka výstavy s geografom. Detské dielne vedené autormi počas výstavy budú orientované na prírodu Hontu a na vzdelávanie detí v ekológii.

Výstava, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, potrvá od 11. júla do 27. septembra.