Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskou Štiavnicou sa preplazil tradičný Salamandrový sprievod

Salamandrový sprievod ulicami Banskej Štiavnice v piatok 12. septembra 2014 Foto: TASR/Dušan Hein

Salamandrový sprievod obsahuje takmer 400 postáv, znázorňujúcich rôzne výjavy zo života v Banskej Štiavnici.

Banská Štiavnica 12. septembra (TASR) - Daždivým počasím, no s bohatým programom vítala dnes Banská Štiavnica návštevníkov zrejme najznámejšieho podujatia v meste s názvom Salamandrové dni. Niekoľkodňová akcia aj dnes ponúka množstvo podujatí, ktoré vyvrcholia tradičným Salamandrovým sprievodom vo večerných hodinách.

Hneď v ranných hodinách sa uskutočnilo valné zhromaždenie Slovenskej banskej komory so sídlom v Banskej Štiavnici. Počas celého dňa je pre verejnosť otvorený Štátny ústredný banský archív, kde pripravili pre návštevníkov Deň otvorených dverí.


Salamandre sa plazia





Šiesty ročník tohto náučno-zábavného podujatia je spojený s výstavou archívnych dokumentov a možnosťou vyskúšať si dobové detské hry a barokové písmo. Podujatie je venované 250. výročiu návštevy princov Jozefa a Leopolda.

Udeľovanie výročných cien mesta bolo súčasťou slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo v poobedňajších hodinách v Kostole sv. Kataríny. Po ňom nasledovalo odhalenie pamätnej tabule venovanej pamiatke bývalého banskoštiavnického primátora Mariána Lichnera.

Salamandrový sprievod ulicami Banskej Štiavnice v piatok 12. septembra 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein
Hlavným a najočakávanejším bodom dnešného programu bol spomínaný sprievod. Výnimočnú procesiu historických veselých i vážnych figúr založili študenti slávnej baníckej akadémie a vydržala až do dnešných časov. V roku 2013 sa Salamandrový sprievod dostal do registra nehmotného kultúrneho dedičstva SR.

Salamandrový sprievod obsahuje takmer 400 postáv, znázorňujúcich rôzne výjavy zo života v Banskej Štiavnici. Nechýba pastier s jaštericou, študenti akadémie, komorský gróf, zástupcovia rôznych konfesií, Pat a Patašón, predstavitelia verejnej správy i moci, vojaci, ale i pohreb či svadba, alebo štiavnická Anča – jednoducho pestrá ukážka štiavnického žitia.

Návštevníci si môžu pozrieť sprievod baníckych spolkov, ktorý sa bude formovať pri bývalej Tabakovej továrni a do centra sa pohne približne o 19.30 h ako predvoj tradičného Salamandrového sprievodu.

Atmosféru podujatia si však mohli návštevníci vychutnávať počas celého dňa. Námestie sv. Trojice patrilo jarmoku. Na pódiu v centre mesta sa o 15.00 h začal hlavný tanečno-hudobný program.

Program salamandrových dní bude pokračovať aj v sobotu 13. septembra. Chýbať nebude tradičná súťaž v pretláčaní rukou - Grand Prix Salamander, program pre deti na hlavnom námestí a tiež salamandrový jarmok.