Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Okrem tradičných podujatí čaká na turistov aj niekoľko noviniek

Okrem historických pamiatok je mesto Banská Štiavnica vyhľadávané aj pre množstvo kultúrnych podujatí.

Banská Štiavnica 30. mája (TASR) - Tradičné kultúrne podujatia, ale i novinky v tejto oblasti či nové materiály slúžiace turistom pre lepšiu orientáciu. Aj taká bude nastávajúca letná sezóna v historickej Banskej Štiavnici.

Prieskum ukázal, že 40 percent návštevníkov mesta tvoria rodiny s deťmi, ďalšou rastúcou skupinou návštevníkov sú horskí cyklisti. Práve na tieto skupiny sa mesto zameralo a pripravilo pre nich nové materiály a mapy. "Pre horských cyklistov sme pripravili cyklomapu, kde nájdu všetky údaje, ktoré potrebujú na 250 km cyklotrás. Rovnako na stránke Bajkom k tajchom si môžu stiahnuť GPS dáta, pozrieť si prevýšenie jednotlivých trás a dozvedieť sa všetko potrebné, čo potrebujú," podotkol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Banská Štiavnica Igor Kuhn.

Pre rodiny s deťmi zase združenie pripravilo dve nové brožúry. "Jedna je Rodinné menu - je to návod na použitie Banskej Štiavnice a okolia pre rodiny s deťmi," vysvetlil. Druhá je Rodinná hra, ktorá zábavnou formou podáva informácie o meste.

Turisti budú mať k dispozícii aj druhé, inovované vydanie sprievodcu Kam v Banskej Štiavnici. Ide o dvojjazyčný bedeker, kde nájde návštevník všetky potrebné informácie. "Máme skúsenosť, že turisti, ktorí prichádzajú prvýkrát do Štiavnice, tak už v nedeľu na obed, keď odchádzajú majú pocit, že všetko videli. Keď sa však s nimi rozprávame, tak zistíme, že videli možno len jednu desatinu toho zaujímavého, čo tu je," skonštatoval predseda Združenia turizmu Banská Štiavnica Martin Macharík.

Bedeker by im tak mal pomôcť pri plánovaní programu. Na 68 stranách predstavuje okrem všetkých hlavných aktivít aj tie menej známe. Turista tu nájde otváracie hodiny a ceny vstupného, tipy na pešie alebo cyklovýlety. Samostatnou časťou sú praktické informácie o turistických a sprievodcovských službách. Sprievodca bude dostupný takmer vo všetkých prevádzkach - hoteloch, penziónoch či reštauráciách za cenu 1,5 eura.

Okrem historických pamiatok je mesto vyhľadávané aj pre množstvo kultúrnych podujatí. Tradičné, ale aj nové nebudú chýbať ani túto sezónu. "Tých podujatí je možno viac ako 150 v tomto období. Sú to rôzne koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, festivaly či ďalšie kultúrne aktivity. Návštevník si nájde každý týždeň niečo zaujímavé a určite každý víkend dokonca niekoľko akcií, z ktorých si môže vybrať to, čo ho zaujíma," podotkol Rastislav Marko z banskoštiavnického mestského úradu.

V tomto roku pribudol júnový festival BS City Beats s hviezdnym medzinárodným obsadením či malý festival Umenie na Trojici. Nové podujatia sa chystajú aj pri jazere Počúvadlo, v Amfiteátri, chýbať nebudú ani tradičné Salamandrové dni. Medzi zaujímavé akcie bude patriť aj pripomenutie si návštevy následníkov trónu Leopolda a Jozefa II. v Banskej Štiavnici z roku 1764. Pre hudobných labužníkov bude zrejme vrcholom leta vystúpenie člena legendárnej kapely YES Ricka Wakemana v rámci Festivalu peknej hudby.

Okrem jednodňových návštevníkov je stále viac takých, ktorí sa rozhodnú pre viacdňový výlet v meste a jeho okolí. Mesto zaznamenalo minulý rok nárast počtu prenocovaní o 16 percent. V súčasnosti ponúka približne 1000 postelí. V Štiavnici je to hlavne o penziónoch, sú tu menšie hotely, dodal k téme Kuhn s tým, že ročne podľa jeho odhadu pribudnú približne dva.