Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V historickom centre B. Štiavnice sa uskutoční Deň čistenia odkvapov

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

Deň čistenia odkvapov je súčasťou projektu Pro Monumenta II, ktorého hlavným cieľom je propagácia kontinuálnej preventívnej údržby pamiatok.

Banská Štiavnica 20. júna (TASR) – V historickom centre mesta Banská Štiavnica sa v sobotu 3. júla uskutoční Deň čistenia odkvapov, vlastníci a správcovia pamiatok sa naň musia vopred zaregistrovať. TASR o tom informoval Branislav Rezník, vedúci Odboru preventívnej údržby pamiatok Pamiatkového úradu SR.

Počas prvej júlovej soboty budú inšpektori pamiatok čistiť odkvapové žľaby a kontrolovať aj iné časti strešných konštrukcií na nehnuteľných pamiatkach. Zároveň budú počas celého dňa poskytovať bezplatné poradenstvo a konzultácie o problémoch historických stavieb,“ priblížil Rezník s tým, že pre tento účel postavia pamiatkari svoj stánok priamo na Námestí svätej Trojice.

V rámci podujatia sú pripravené i prehliadky špeciálnych pojazdných dielní, ukážky zlaňovacích techník či vybavenia. Pamiatkový úrad pripomína, že vlastníci a správcovia historických stavieb sa v prípade záujmu potrebujú vopred zaregistrovať na webovej stránke www.promonumenta.sk.

Deň čistenia odkvapov je súčasťou projektu Pro Monumenta II, ktorého hlavným cieľom je propagácia kontinuálnej preventívnej údržby pamiatok. V minulom roku sa podujatie uskutočnilo v Skalici, tento rok okrem Banskej Štiavnice zavíta 12-členný tím inšpektorov aj do Kežmarku a Levoče. Projekt je podporený z finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska.