Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrickí poslanci odpustili daň za psov aj pri adopcii z OZ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

V Banskej Bystrici požiadalo o odpustenie dane viac ako 25 nových majiteľov opusteného psa.

Banská Bystrica 19. decembra (TASR) - Banskobystrickí mestskí poslanci na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí umožnili zmenou všeobecne záväzného nariadenia (VZN) obyvateľom uplatniť si odpustenie dane za psa nadobudnutého nielen z útulku či karanténnej stanice, ale aj od občianskeho združenia (OZ).

Občania Banskej Bystrice, ktorí si adopciou nadobudli "útulkáča", mohli požiadať o odpustenie dane za psa na jeden rok. Znenie VZN však definovalo, že adopcia môže byť len od registrovaného útulku alebo karanténnej stanice. V meste však pôsobí niekoľko OZ, ktorých zásluhou je o túlavé zvieratá dobre postarané a sú pripravené na adopciu do nových rodín.

Predkladateľom zmeny VZN bol druhý viceprimátor Martin Turčan. "Prax nám ukázala, že definícia pojmov v platnom VZN nie je dostatočná, a preto bolo možné úľavu na dani za adoptovaného psíka uplatniť, len keď bola adopčná zmluva z registrovaného útulku alebo karanténnej stanice. Veľký počet adopcií však pochádza z rôznych združení, ktoré výborne pomáhajú v starostlivosti o túlavé zvieratá a následne umožňujú adopcie. OZ a ľuďom, ktorí si adoptovali psíka touto formou, nebolo možné vyhovieť a odpustiť na rok daň za adoptovaného psa. Zmenou VZN sme okruh poskytovateľov adopcií rozšírili, čo je skvelé," reagoval Turčan.

V Banskej Bystrici požiadalo o odpustenie dane viac ako 25 nových majiteľov opusteného psa. Táto zmena by mala priniesť ich nárast.