Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrický cyklobus odštartoval sezónu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cyklobus premáva iba cez soboty, nedele a v štátne sviatky.

Banská Bystrica 31. mája (TASR) – Cykloturisti v Banskej Bystrici a okolí sa dočkali. Dnes na svoje obvyklé trasy po prvý raz v tejto sezóne vyrazil cyklobus, ktorý ich odviezol do troch obľúbených cyklistických destinácií.

Aj napriek chladnému počasiu si to dnes, v prvý deň sezóny, nasmerovalo asi 15 cyklistov na Donovaly. Je to už tretia sezóna cyklobusu, ktorý nadšencov cyklistiky odvezie aj s ich bicyklami. Vodič ich naloží do prívesu, špeciálne upraveného pre bicykle.

Cyklobus premáva iba cez soboty, nedele a v štátne sviatky. Zo Strieborného námestia vyráža vždy o 7.30 h a prvá trasa vedie cez Harmanec, Horný Harmanec-jaskyňa až k sedlu Malý Šturec pod Kráľovou Studňou. O 9.30 h zo Strieborného námestia zasa vyvezie cyklistov cez Staré Hory na Donovaly. O túto trasu zvykne byť najväčší záujem. Na Šachtičky vyráža z toho istého námestia o 13.00 h.

"Ak by autobus kapacitne nepostačoval, cez vodiča a dispečing vieme promptne zabezpečiť ďalší posilový cyklobus," vraví vedúci dopravy a prevádzky SAD Zvolen, závod Banská Bystrica, Ján Valena.

Sezóna potrvá do 15. septembra

Tohtoročná sezóna, ktorá potrvá až do 15. septembra, bola spočiatku ohrozená. Na prevádzku cyklobusov zvykol totiž prispievať Banskobystrický samosprávny kraj, ale tento rok cúvol. V spolupráci so SAD Zvolen ho tentokrát dotáciou podporilo mesto Banská Bystrica sumou 10 tisíc eur.

"Je to unikátny projekt v rámci Slovenska. Cyklobus vlani využilo okolo troch tisíc cyklistov. Pôvodne jazdil mikrobus s kapacitou 19 miest na sedenie, ale pre veľký záujem ho museli nahradiť klasickým autobusom so 45 miestami na sedenie a prívesným vozíkom pre 40 bicyklov," hovorí mestský poslanec a predseda dopravnej komisie Jakub Gajdošík.

Cyklobus sa neujal vo Zvolene

Na rozdiel od Banskej Bystrice sa cyklobusy neujali vo Zvolene.

Po vlaňajšej skúšobnej prevádzke bude cyklobus na Horehroní jazdiť aj tento rok. Pre TASR to dnes potvrdil výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Nízke Tatry Juh a klaster Horehronia Milan Gemzický. Podľa neho by mal ich cyklobus začať premávať koncom júna. Cyklistov bude "zbierať" v oblasti Mýta pod Ďumbierom, Bystrej, na Táľoch, v Brezne a Čiernom Balogu.