Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet chorých na chrípku stúpol v Banskobystrickom kraji o vyše 20 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Lekári v regióne však neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani typicky letné epidémie, ako výskyt salmonelózy, žltačky, či alimentárnych nákaz.

Banská Bystrica 21. júna (TASR) – Napriek očakávaniam epidemiológov bol v 25. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji zaznamenaný zvýšený nárast chrípkových ochorení. Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, v medzitýždňovom porovnaní stúpol počet akútnych respiračných ochorení (ARO) o viac ako sedem percent, výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) však vzrástol takmer o 20,2 percenta. Lekári v regióne však neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani typicky letné epidémie, ako výskyt salmonelózy, žltačky, či alimentárnych nákaz.

„RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, evidoval v 25. týždni 2781 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 996 osôb na 100.000 obyvateľov,“ uviedla hovorkyňa. Ako doplnila, CHPO sa vyskytli v 139 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 48 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica a Revúca. „Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica, Žarnovica, Poltár a Banská Bystrica. Aktuálne najviac chorých na ARO je vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva a žiakov základných škôl, nasledujú najmenšie deti od 0 do 5 rokov,“ povedala Tolnayová.

Napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať, ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. „Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky,“ uzavrela Tolnayová.