Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji mierne klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Chrípka sa vyskytla v 400 prípadoch, čo je chorobnosť viac než 130 osôb na 100.000 ľudí. Najviac trápi okresy Lučenec, Poltár, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Banská Bystrica 7. decembra (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji počty chorých mierne klesli. Kým vlani aj predvlani o tomto čase bol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) ako i chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) vyšší, v tomto týždni je ich menej. V prípade ARO o sedem percent a CHPO o necelých 12 percent. Konštatovala to v piatok hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

RÚVZ eviduje 5305 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1725 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje v tomto týždni. Najvyšší počet je v okrese Zvolen, kde evidujú lekári 863 prípadov, nasledujú okresy Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca.

Chrípka sa vyskytla v 400 prípadoch, čo je chorobnosť viac než 130 osôb na 100.000 ľudí. Najviac trápi okresy Lučenec, Poltár, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

"Taký priebeh chorobnosti do istej miery súvisí s netypicky kolísavým počasím, čo však neznamená, že by epidemiológovia poľavili v bdelosti. Nižší počet ochorení čiastočne súvisí i s pomerne nízkym počtom hlásiacich lekárov. Len o málo viac ako polovica lekárov pre deti a dorast či lekárov prvého kontaktu pre dospelých nahlásili počty chorých, ktorí v tomto týždni navštívili ich ambulancie," uviedla Tolnayová s tým, že najnižšia chorobnosť je medzi seniormi.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom, útočiacim na dýchacie cesty, nemožno podceňovať.

Podľa odborníčky Márie Avdičovej najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu, vrátane zápalu pľúc alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami.

Ako dodala, najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky, je očkovanie. Práve v období zníženého výskytu ARO a CHPO je ešte vhodný čas.