Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Banskobystrický kraj

Kraj a univerzita v Banskobystrickom kraji vyzvú študentov,aby pomohli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa nej rektor UMB Vladimír Hiadlovský a predseda BBSK Ján Lunter pristúpili k dohode, ktorá koordinuje spoločný postup univerzity a kraja vo viacerých oblastiach.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici sa v utorok dohodli na spoločnom postupe pri zabezpečovaní dobrovoľníckych aktivít. Ich spoločným cieľom je čo najviac minimalizovať dosahy krízy v súvislosti so šírením nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Podľa nej rektor UMB Vladimír Hiadlovský a predseda BBSK Ján Lunter pristúpili k dohode, ktorá koordinuje spoločný postup univerzity a kraja vo viacerých oblastiach.

"Veľmi nás teší, že na krízový plán BBSK sa vedenie univerzity rozhodlo aktívne zareagovať a priložiť ruku k spoločnému dielu. V týchto časoch je spolupráca ešte dôležitejšia ako kedykoľvek v minulosti a len koordinovaný spoločný postup nám pomôže súčasnú situáciu zvládnuť," konštatoval Lunter.

Krízový plán kraja počíta s viacerými systémovými opatreniami, ktoré sa nezaobídu bez pomoci dobrovoľníkov. Práve pri ich nábore bude nápomocná banskobystrická univerzita.

"Oslovíme našich študentov a zamestnancov, aby sa zaregistrovali ako dobrovoľníci. UMB má dlhoročné pozitívne skúsenosti s dobrovoľníctvom, preto naši ľudia môžu byť užitoční nielen pri službe donášky potravín a liekov pre najohrozenejšie skupiny, ale vedia sa eventuálne postarať i o deti pracovníkov v prvom kontakte. Ide o lekárov, lekárnikov, zdravotné sestry, policajtov, hasičov či záchranárov, ktorým výkon ich povolania neumožňuje zostať doma," zdôraznil Hiadlovský.

Kraj pripravuje tiež krízové centrá určené na rozšírenie kapacít nemocníc a rovnako karanténne zóny, kde nájdu bezpečné útočisko ľudia vracajúci sa zo zahraničia, ktorí musia podstúpiť štátom nariadenú 14 dňovú karanténu.

Na registráciu dobrovoľníkov vytvoril BBSK jednoduché online prihlasovanie, ktoré možno nájsť na webstránke úradu kraja.