Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V piatich obciach východného Slovenska si volili nových starostov

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí 13. júna 2015 v obci Bunkovce v okrese Sobrance. V obci si dnes volia starostu obce z dvoch kandidátov. Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok do urny. Foto: TASR/Roman Hanc

Opätovné voľby starostov či starostiek boli aj v štyroch obciach banskobystrického kraja.

Poprad 13. júna (TASR) – V piatich obciach na východe Slovenska si dnes voliči opäť volili starostov. V Markuške, okres Rožňava zvíťazil Ondrej Lipták kandidujúci za Slovenskú národnú stranu. "Zo 124 oprávnených voličov prišlo odovzdať svoj hlas 91, pričom všetky hlasovacie lístky boli platné. Protivník Ondreja Liptáka Tibor Kliment z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) získal o polovicu menej hlasov," uviedla pre TASR predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Rožňave Margita Petrová.

Voľby, ktoré sa opakovali kvôli tomu, že zvolený starosta sa vzdal mandátu, tu boli podľa nej pokojné a prebiehali bez najmenších problémov. Novú starostku majú po dlhej dobe aj v obci Harakovce, okres Levoča, kde bola jedinou kandidátkou dcéra dosluhujúcej starostky Boženy Meliškovej, Božena Cmorejová. V dnešných voľbách jej z 52 oprávnených voličov odovzdalo svoj hlas 26 občanov obce, teda presná polovica. "Voľby sú platné, prebehli bez akýchkoľvek rušivých momentov," uviedol zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Poprade Ladislav Maličký. Voľby starostov sa v tejto obci na Spiši naposledy konali v roku 2006, od roku 2010 o tento post nemal nikto záujem.

V Bunkovciach vyhral opäť Ličko

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí 13. júna 2015 v obci Bunkovce v okrese Sobrance. V obci si dnes volia starostu obce z dvoch kandidátov. Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok do urny.
Foto: TASR/Roman Hanc
Staronovým starostom obce Bunkovce sa po dnešných voľbách stal 56-ročný Václav Ličko, zástupca koalície SIEŤ a KDH, ktorý o 50 hlasov porazil protikandidátku Janu Dzuriovú za stranu SMER – SD. "Hlas mu odovzdalo 145 z takmer 300 oprávnených voličov. Voľby prebiehali bez problémov, žiadne komplikácie hlásené neboli, naša komisia bola prítomná aj pri sčítaní hlasov," priblížila zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Michalovciach Danica Džačková. Ústavný súd zrušil výsledky volieb v Bunkovciach na základe námietky neúspešného kandidáta, ktorým bol v novembrových voľbách práve Ličko.

Právoplatne zvoleným starostom obce Jalová sa stal dnes aj Radoslav Michalčin zo strany SMER – SD, ktorý bol jediným kandidátom. Svoj hlas mu dnes podľa zapisovateľa Obvodnej volebnej komisie v Humennom Jána Sentála odovzdalo 19 občanov z 58 oprávnených voličov a voľby sú tak právoplatné. V Repejove dnes mohlo voliť 122 ľudí, z ktorých 53 rozhodlo o tom, že novým starostom sa stal Peter Cipka za stranu NOVA, ktorý porazil svojho protikandidáta Pavla Cipku za stranu Smer – SD o sedem hlasov. "Bola tu dosť vysoká účasť, voliť prišlo 100 ľudí, pričom jeden hlas bol neplatný, keďže na ňom nebol zakrúžkovaný žiaden kandidát," doplnil Sentál. V tejto obci boli nové voľby, keďže Ústavný súd SR rozhodol, že tie predošlé z 15. novembra minulého roku boli neplatné. "Voľby v oboch obciach prebiehali bez problémov, nemali sme hlásené žiadne porušenia," uzavrel Sentál.

Voľby aj v štyroch obciach banskobystrického kraja

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí 13. júna 2015 v obci Dolná Trnávka v okrese Žiar nad Hronom. V obci si dnes volia starostu obce z dvoch kandidátov.
Foto: TASR/Jana Vodnáková
Dolná Trnávka v okrese Žiar nad Hronom bola jednou zo štyroch obcí banskobystrického kraja, kde si dnes obyvatelia volili svojich nových starostov. Voľby tu už od 7.00 h prebiehali pokojne, na výber mali miestni z dvoch kandidátov. O ich priazeň sa uchádzal 51-ročný dispečer Dušan Kopčan (NEKA) a 37-ročná projektová manažérka Katarína Lajčiaková (NEKA).

"Občania prichádzajú pravidelne, postupne, žiadne rady. Zatiaľ prebiehajú voľby pokojne," podotkol predseda volebnej komisie Ján Majerský s tým, že volebná miestnosť je zriadená v sále kultúrneho domu. Na zozname je pre dnešné voľby zapísaných 292 oprávnených voličov.

Bývalý starosta obce Juraj Tesák (NEKA), ktorého si obyvatelia zvolili do funkcie v minuloročných komunálnych voľbách, sa vzdal svojho mandátu. Podľa Majeského sú doplňovacie voľby v obci raritou, záujem o ne je však porovnateľný ako o komunálne voľby v riadnom termíne. "Nedá sa povedať, že by bol nejaký rozdiel. Sú to ako každé voľby, chodia aj starší, ale je tu aj dosť mladých," podotkol.

Svojho nového starostu či starostku si prišla zvoliť aj pani Mária s manželom, ktorá chodieva na voľby pravidelne. "Ako občianka našej obce si dávam za povinnosť odvoliť, kto bude starosta," podotkla s tým, že rozhodovanie medzi dvoma kandidátmi nebolo ťažké.

Starostov si dnes volili aj obyvatelia ďalších troch obcí v Banskobystrickom kraji. V Hodejove v okrese Rimavská Sobota sa bývalý starosta Štefan Illéš vzdal svojho mandátu. Nového starostu si tu dnes volili spomedzi siedmich uchádzačov. Vo Valiciach v okrese Rimavská Sobota sa o priazeň obyvateľov uchádzali traja kandidáti. Dôvodom pre opakované voľby je fakt, že doterajší starosta bol odsúdený. A k volebným urnám dnes prichádzali aj obyvatelia Želoviec v okrese Veľký Krtíš, kde majú miestni na výber z troch kandidátov. V obci sa voľby opakujú pre rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí 13. júna 2015 v obci Dolná Trnávka v okrese Žiar nad Hronom. V obci si dnes volia starostu obce z dvoch kandidátov. Na snímke pohľad na voličov a členov komisie vo volebnej miestnosti.
Foto: TASR/Jana Vodnáková