Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrický kraj otvára unikátne Centrá práce s mládežou SPACE

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrá sú určené pre mladých ľudí od 13 do 30 rokov s dôrazom na inkluzívne začlenenie zraniteľných a znevýhodnených mladých ľudí.

Banská Bystrica 20. mája (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) s podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spúšťa projekt Centier práce s mládežou SPACE. Mladí ľudia nájdu na jednom mieste odborných pracovníkov, kariérnych poradcov, psychológov či lektorov, ktorí im ponúkajú podporu pri ich osobnostnom a kariérnom rozvoji. Prvé takéto centrá kraj otvoril v piatok (20. 5.) v priestoroch bývalej budovy Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy na Haličskej ceste v Lučenci a v Rimavskej Sobote v budove bývalého Coworkingu Kruháč.

"Tento projekt vznikol v kraji, kde mnohí tvrdia, že sa nič nedeje. Kde mladí ľudia nemajú dostatok príležitostí na rozvoj a končia ako nezamestnaní. My si to nemyslíme. V každom človeku je potenciál. Každý z nás je jedinečný, no nie všetci sme to v sebe objavili. Stretávame množstvo mladých ľudí, ktorým možno len chýbal bezpečný vzťah a priestor, partnerský prístup alebo spúšťač ich rozvoja. Preto sme sa rozhodli za podpory ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny založiť Centrá práce s mládežou SPACE," uviedol pri tejto príležitosti predseda BBSK Ján Lunter.

Ide o unikátne centrá tohto typu na Slovensku a zároveň pilotný projekt, ktorý má za úlohu overiť tento model práce s mládežou, aby sa postupne mohol rozšíriť do celého Slovenska. V rámci pilotného projektu vznikajú ďalšie centrá v Revúcej, Zvolene, Brezne, Banskej Štiavnici a v Banskej Bystrici.

Centrá sú určené pre mladých ľudí od 13 do 30 rokov s dôrazom na inkluzívne začlenenie zraniteľných a znevýhodnených mladých ľudí. Služby centier môžu využiť žiaci základných a stredných škôl, absolventi, matky bez pracovných skúseností a bez ukončeného vzdelania, nezamestnaní mladí ľudia, súčasní a bývalí klienti centier pre deti a rodiny, mladí z marginalizovaných rómskych komunít či utečenci z Ukrajiny.

Úlohou centier je zároveň prepájanie kľúčových inštitúcií a organizácií v danom regióne tak, aby mladí ľudia dostali na jednom mieste komplexné informácie o možnostiach ich ďalšieho rozvoja. Kraj v tomto smere na spoluprácu oslovil 403 takýchto organizácií. Zároveň spustil webovú stránku www.tvojspace.sk, kde záujemcovia nájdu všetky potrebné informácie o Centrách práce s mládežou SPACE v Banskobystrickom kraji.

Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Ľudské zdroje vo výške takmer 3,5 milióna eur.