Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Po rokoch vyšiel nový bedeker Banskej Štiavnice a priľahlého regiónu

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Bedeker s názvom Banská Štiavnica a región - Sprievodca lokalitou UNESCO vyšiel v slovenčine a angličtine.

Banská Štiavnica 10. júla (TASR) - O Banskej Štiavnici vzniklo množstvo historických aj obrázkových publikácií, turistického bedekra sa však toto historické mesto dočkalo až dnes.

"Najznámejší a na dlhý čas posledný sprievodca po pamiatkach Banskej Štiavnice a okolia vyšiel v roku 1968. Pre jeho odborné kvality je dodnes vyhľadávaným artiklom v antikvariátoch, bežnému návštevníkovi mesta je však nedostupný," povedal Igor Kuhn, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Štiavnica.

Ako ďalej uviedol, letáky rozdávané zdarma v turistickom informačnom centre tiež nemôžu uspokojiť hlad po poznaní histórie Štiavnice, jej architektúry, ani poskytnúť informáciu o výletoch do okolia, o kaviarňach a reštauráciách a ponuke kultúry a zábavy. Toto všetko je však už možné nájsť v novom bedekri, ktorý v dvoch rovnocenných jazykových mutáciách vyšiel v týchto dňoch.

"Príprave turistického bedekra pre Štiavnicu a región sme venovali veľa času, aj keď by si ho zaslúžil ešte viac. Kľúčové bolo postaviť kvalitný autorský tím, ktorý by sa vedel stotožniť s odľahčenou formou bedekra, mal potrebné odborné znalosti, vedel podať príbeh a súčasne rozumel potrebám dnešného turistu. Mám z bedekra dobrý pocit, splatili sme ním Štiavnici a regiónu dlh, patrí k povinnej výbave takejto turistickej destinácie," podotkol Kuhn.

Bedeker s názvom Banská Štiavnica a región - Sprievodca lokalitou UNESCO vyšiel v slovenčine a angličtine. Autorom koncepcie a textu je Iveta Chovanová, nad správnosťou údajov bdel Daniel Harvan, fotografie dodal Ľubomír Lužina a archívy Regiónu Banská Štiavnica a Slovenského banského múzea.

Bedeker bol financovaný z projektu Spoznávanie regiónu v spoločnosti Sitnianskych rytierov MAS Zlatá cesta, vydavateľom je OZ Sitnianski rytieri. Okrem bedekra boli z projektu financované letáky Čarovný vidiek, Putovanie podsitnianskym krajom, Poklady magického kraja, Vitajte na Počúvadle a poznávacie cesty pre školy a domovy seniorov.