Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Behu pre život v nedeľu pobeží aj Anastasia Kuzminová

Na snímke slovenská biatlonistka a zlatá olympijská medailistka Anastasia Kuzminová Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tesco Beh pre život sa uskutoční aj v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 2. júna (TASR) - Jedno z najväčších slovenských charitatívno-športových podujatí, Tesco Beh pre život, sa uskutoční aj v Banskej Bystrici, už túto nedeľu (8.6.) o 11.00 h na Námestí SNP. Patrónkou pre Banskú Bystricu sa tento rok stala zlatá olympionička Anastasia Kuzminová.

"Šport a moja rodina je to, čo mám v živote najradšej. Preto veľmi rada podporím aj dobrú vec. Pridajte sa k nám, stretneme sa na štarte na Námestí SNP," vyzýva biatlonistka Kuzminová.

Vlani v rámci Behu pre život absolvovalo 3,5-kilometrovú trasu v Banskej Bystrici 1460 ľudí. Banskobystričania celkovo odbehli či odkráčali 5110 kilometrov. Vďaka nim sa vyzbieralo 7557 eur, ktoré pomohli pri kúpe unikátneho prístroja Nano Sight.

"Tohtoročný Beh pre život neznamená len príležitosť aktívne stráviť deň so svojou rodinou, priateľmi či známymi. Znamená možnosť pomôcť v boji proti detskej obezite na Slovensku," hovorí správca Nadácie Tesco Michal Dyttert.

V poradí siedmy beh organizuje táto nadácia v spolupráci so Slovenskou nadáciou srdca. Všetky vyzbierané financie budú využité v rámci edukačných aktivít zameraných na vzdelávanie a prevenciu pred obezitou a nezdravým životným štýlom u detí a mladých ľudí.

Zo štartovného a finančných darov Slovenská nadácia srdca pripraví putovný projekt pre 25 základných škôl po celom Slovensku zameraný na zdravý životný štýl.

"Až 12 percent detí v školskom veku je obéznych a tempo pribúdania týchto detí sa zrýchľuje. Práve tomuto problému sme sa rozhodli venovať. Preto sme oslovili Slovenskú nadáciu srdca. Vyzbierané prostriedky pomôžu osvete a prevencii detí či mladých ľudí pred obezitou a následnými zdravotnými ťažkosťami. Zároveň podporia prácu odborníkov s ich rodičmi," doplňuje Dyttert.

Ako pripomína správca Slovenskej nadácie srdca, lekár Gabriel Kamenský, s edukáciou mladých ľudí je potrebné začať už v ranom školskom veku. Problémy s vysokou hladinou cholesterolu majú práve deti. Ich počet rastie geometrickým radom.

"Približne polovica detí vo veku 11 až 12 rokov na Slovensku má vyššiu hladinu cholesterolu ako 4,3 mmol/1, čo je odporúčaná hodnota u detí," vysvetľuje Kamenský.

Okrem zaplatenia štartovného prispieť môžu aj ľudia, ktorí nepobežia, napríklad kúpou šiltov či náramkov.