Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Beluj chystajú cez víkend slávnosť Poďakovanie za úrodu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Obyvatelia obce, ale aj návštevníci sa môžu tešiť na domáce dobroty, zaujímavé stanovištia či na folklórny program.

Beluj 21. septembra (TASR) - V obci Beluj (okres Banská Štiavnica) chystajú v sobotu 26. septembra Poďakovanie za úrodu. Obyvatelia obce, ale aj návštevníci sa môžu tešiť na domáce dobroty, zaujímavé stanovištia či na folklórny program. Starostka Monika Zlesíková verí, že podujatie, ktoré približuje staré tradície, pritiahne nielen miestnych, ale aj ľudí z okolia.

"Budeme mať v obci také tri stanovištia. Na námestí budú vystupovať súbory. Takisto tu bude ochutnávka domácich koláčov a chleba," priblížila Zlesíková. V gazdovskom dvore uvidia návštevníci tradičné oblečenie, varenie slivkového lekváru, tradičné náradie či výstavu ovocia a zeleniny s ukážkou jej tradičného uskladnenia.

V múzeu na miestnej evanjelickej fare, ktoré vzniklo len nedávno, to budú zase ukážky spracovania ovčej vlny a ukážky belujského hrnčiarstva a tehliarstva. Nebudú chýbať ani remeselníci a blší trh. Súčasťou podujatia bude prehliadka miestnych kostolíkov s odborným výkladom a svätá omša za poďakovanie. "V obci máme dva kostolíky. Katolícky je postavený na románskych základoch s gotickými prvkami, druhý je evanjelický," dodala starostka.