Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Bezdomovci v Rimavskej Sobote môžu využiť služby nocľahárne

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Nocľaháreň sa nachádza na Hviezdoslavovej ulici v širšom centre mesta a tvoria ju dve budovy, ktoré sú rozčlenené na priestory pre mužov a pre ženy.

Rimavská Sobota 2. decembra (TASR) – Ľudia bez prístrešia, ktorí sa nachádzajú v hmotnej alebo sociálnej núdzi a nemajú uspokojené základné životné potreby, môžu v Rimavskej Sobote využiť služby tamojšej nocľahárne. TASR o fungovaní tohto zariadenia, ktoré samospráva prevádzkuje v zimnom období, informovala Angela Kecskemétyová, vedúca oddelenia sociálnych vecí Mestského úradu (MsÚ) v Rimavskej Sobote.

„V nocľahárni je poskytované sociálne poradenstvo, nevyhnutné ošatenie a obuv. Sú tam tiež vytvorené podmienky na vykonanie základnej osobnej hygieny a na prípravu stravy,“ uviedla vedúca. Dodala, že každý, kto má záujem v nocľahárni prespávať, musí najprv navštíviť MsÚ a vyplniť žiadosť o poskytnutie sociálnej služby, súhlas so spracovaním osobných údajov a poskytnúť potvrdenie, či je, alebo nie je evidovaný na úrade práce.

Posledným požadovaným tlačivom je čestné vyhlásenie, že si bude plniť povinnosti v zmysle príslušného všeobecne záväzného nariadenia, ktoré upravuje chod nocľahárne. „Na základe týchto dokumentov dostane občan evidenčný list, ktorý spolu s občianskym preukazom predkladá službukonajúcemu v zariadení,“ dodala Kecskemétyová.

Nocľaháreň sa nachádza na Hviezdoslavovej ulici v širšom centre mesta a tvoria ju dve budovy, ktoré sú rozčlenené na priestory pre mužov a pre ženy. Mužská časť má kapacitu 13 osôb a ženská štyri osoby. „Priestory sa otvárajú o 19.00 h a záujemcovia o prespanie musia prísť najneskôr do 21.00 h. O 7.00 h musia nocľaháreň opustiť,“ ozrejmila vedúca, podľa ktorej záujem o prespanie závisí od vývoja počasia. „V priemere však zvykneme mať počas jednej noci ubytovaných okolo 10 ľudí,“ doplnila.

Samospráva prevádzkuje nocľaháreň od roku 2010 a každý rok funguje šesť mesiacov počas zimného obdobia. Prevádzka je financovaná dotáciami z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Minulý rok boli podľa slov Kecskemétyovej náklady na jej prevádzku vo výške zhruba 18.300 eur.