Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Bratislava a kraj si zamenia pozemky, vznikne centrum pre autistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Zámenou príde tiež k zosúladeniu stavu užívania pozemkov na Hlinickej ulici so stavom vedeným v údajoch katastra nehnuteľností.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) si zamenia pozemky. Mesto dá kraju svoje pozemky v areáli bývalej školy na Znievskej ulici v Petržalke a pozemky pri škole na Hlinickej v Rači. BSK dá za to mestu pozemky a stavby v areáli bývalých muničných skladov v bratislavskom lesoparku, v katastri Záhorskej Bystrice. Zámenu vo štvrtok odsúhlasili bratislavskí mestskí poslanci. Zásluhou nej chce BSK bývalý areál na Znievskej zrekonštruovať a vytvoriť centrum pre osoby s poruchou autistického spektra.

Zámenou príde tiež k zosúladeniu stavu užívania pozemkov na Hlinickej ulici so stavom vedeným v údajoch katastra nehnuteľností. "Nadobudnutím nehnuteľností hlavným mestom v areáli muničných skladov príde k sceleniu pozemkov vo vlastníctve mesta a vytvorí sa tak jeden funkčný a kompaktný celok," píše sa v dôvodovej správe. BSK bude musieť uhradiť rozdiel v hodnotách zamieňaných nehnuteľností v sume 2275 eur a uhradiť náhradu za znalecké posudky v hodnote 2010 eur. Mesto zamení svoje pozemky v celkovej rozlohe 6299 metrov štvorcových (m2) a BSK svoje pozemky v rozlohe 56.890 m2, kde sa nachádza aj päť skladov a oplotenie.

Stavby v areáli muničných skladov boli postavené v roku 1966. Areál, ktorý je uprostred bratislavských mestských lesov, je v súčasnosti uzatvorený a nevyužívaný. Stavby sú vypratané. Magistrát tvrdí, že nadobudnutím nehnuteľností v areáli muničných skladov príde k sceleniu pozemkov vo vlastníctve mesta. "Scelením sa vytvoria podmienky na možnú realizáciu ďalších činností v prospech obyvateľov, ochrany životného prostredia a rozvoja športových (turistika, cykloturistika) a rekreačných aktivít v danej lokalite," priblížila samospráva. Stavby v areáli muničných skladov má v pláne mesto zbúrať.

Výstavba plánovaného centra pre autistov na Znievskej má podľa BSK prispieť k celoslovensky nedostatočne riešenej situácie starostlivosti o osoby s poruchou autistického spektra. "Vybudovanie moderného centra zvýši záujem riešenia situácie osôb s poruchou autistického spektra zo strany nielen obyvateľov hlavného mesta, ale aj obyvateľov Bratislavského kraja a pomôže rodičom a príbuzným v starostlivosti o tieto osoby," píše sa v dôvodovej správe.

Areál Strednej odbornej školy informačných technológií na Hlinickej ulici v Bratislave je rozsiahly a tvoria ho viaceré pozemky, ktoré sú dlhodobo neusporiadané. V areáli sa nachádzajú pozemky vo vlastníctve mesta a stavby vo vlastníctve BSK. "Navrhovanou zámenou sa mesto Bratislava spolu s BSK rozhodlo usporiadať vzťahy k pozemkom pod stavbou strednej školy tak, aby sa BSK, ako vlastník stavieb v areáli školy, stal touto zámenou vlastníkom časti pozemkov pod stavbami," vysvetlilo mesto.