Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Brehoch chcú postaviť novú budovu materskej školy

Ilustračné foto. Foto: TASR/archív

Školu by chceli postaviť na obecnom pozemku v blízkosti základnej školy.

Brehy 29. októbra (TASR) - V Brehoch v okrese Žarnovica chcú postaviť novú materskú školu. "Obecné zastupiteľstvo už schválilo zadanie štúdie na jej výstavbu," informoval starosta obce Juraj Tencer.

V priestoroch, v ktorých v súčasnosti materská škola sídli, dostala obec výpoveď z nájmu. "Do konca augusta budúceho roka musíme zabezpečiť novú budovu," vysvetlil Tencer s tým, že ak na projekt nenájdu vhodnú výzvu z eurofondov, budú si musieť zobrať na jej vybudovanie úver.

Školu by chceli postaviť na obecnom pozemku v blízkosti základnej školy. Podľa starostu by tak ušetrili náklady na vybudovanie jedálne, keďže plne vybavená kuchyňa je v základnej škole. Tá by zabezpečovala stravovanie pre všetky deti. "Neviem, aký nám navrhnú spôsob kúrenia, či sa nám to podarí prepojiť, keďže to bude novostavba. Počítame s tým, to bude nízkoenergetická budova," dodal Tencer.

V súčasnosti má miestna materská škola dve triedy a navštevuje ju 38 detí. Podľa Tencera sú medzi nimi okrem miestnych aj deti z neďalekej Novej Bane. Prírastok v materskej škole zaznamenali aj po tom, čo sa v obci zaplnili nájomné byty. Počet detí by podľa jeho predpokladov mohol vzrásť aj v budúcnosti, ak sa obec pustí do výstavby ďalších bytov.