Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Breznianska nemocnica zriadila oddelenie pre pacientov s koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti na liečbu týchto pacientov disponuje nemocnica 12 lôžkami - jedno lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou, lôžko jednotky intenzívnej starostlivosti, štyri lôžka s kyslíkom a šesť bez kyslíka.

Brezno 20. októbra (TASR) – V breznianskej nemocnici v pôvodných priestoroch chirurgického oddelenia pre ženy vytvorili oddelenie pre pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. V budove bývalej transfúznej stanice sa chystá zriadiť mobilné odberové miesto testovania. Informuje o tom brezniansky magistrát na svojej webovej stránke.

Ako konštatoval hovorca nemocnice Karol Vojtko, vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie v horehronskom regióne Nemocnica s poliklinikou Brezno po dohode s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici pristúpila k reprofilizácii časti nemocničných lôžok. V súčasnosti na liečbu týchto pacientov disponuje 12 lôžkami - jedno lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou, lôžko jednotky intenzívnej starostlivosti, štyri lôžka s kyslíkom a šesť bez kyslíka. Breznianska nemocnica je ich podľa potreby pripravená navyšovať.

Na "covidoddelení" majú pracovať zdravotnícki pracovníci zo všetkých oddelení pod vedením internistov a ďalších odborníkov.

"O personálnu výpomoc s ústavnými pohotovostnými službami sme prostredníctvom Banskobystrického samosprávneho kraja požiadali všeobecných lekárov našej spádovej oblasti," uviedol hovorca.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Ako dodal, v budove bývalej transfúznej stanice po zrealizovaní nevyhnutných stavebných prác a vybavení potrebných povolení nemocnica zriadi mobilné odberové miesto testovania pacientov na ochorenie COVID-19.

"Vzhľadom na súčasný vývoj sme ešte začiatkom októbra požiadali o prístrojovú pomoc ministerstvo zdravotníctva, ktoré nám darovalo štyri nové prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu. Prístroje sme už nainštalovali na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny," zdôraznil Vojtko.

Breznianska nemocnica z vlastných finančných prostriedkov tiež kúpila nové sanitné vozidlo dopravnej zdravotnej služby, ktoré poslúži na bezpečný, rýchly a spoľahlivý prevoz či už pacientov, alebo biologického materiálu v ich spádovej oblasti.