Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Brusne poberateľov dávky zatiaľ zamestnať neplánujú

Príspevok obec dostáva počas deviatich mesiacov, na toto obdobie znevýhodnení uchádzači o zamestnanie uzatvorili aj pracovné zmluvy.

Brusno 15. júna (TASR) – Obecný úrad v Brusne v najbližšom čase neplánuje zamestnávať ľudí, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi. Momentálne obec zamestnáva znevýhodnených uchádzačov, väčšinou živiteľov rodiny, ktorí si po strate zamestnania nedokázali nájsť prácu.

"Obec na nich poberá od úradu práce príspevok na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti. Platíme za nich len úrazové poistenie a odpracovaná doba sa im do dôchodku nezapočíta, o čom sú uzrozumení. Väčšina z nich je remeselnícky zručná, pre obec urobili už veľmi veľa, momentálne s nimi staviame tržnicu," povedala pre TASR starostka Brusna Viera Krakovská.

Príspevok obec dostáva počas deviatich mesiacov, na toto obdobie znevýhodnení uchádzači o zamestnanie uzatvorili aj pracovné zmluvy.

"S organizovaním prác pre poberateľov dávky v hmotnej núdzi sú spojené len ďalšie povinnosti, potrebujeme koordinátorov, ktorí by im prideľovali prácu, zabezpečiť im musíme nielen náradie, ale aj poistenie, lekársku prehliadku a všetky ostatné náklady by znášala obec," vymenovala starostka. Chápe, že tento nástroj má slúžiť na to, aby títo ľudia mali nejaké pracovné návyky. "Nevylučujem, že ich v budúcnosti budeme zamestnávať," dodala.