Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Dážď poškodil omietku Starého zámku v Banskej Štiavnici

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Rozsah poškodenia zatiaľ známy nie je, rovnako ako doba uzavretia expozície.

Banská Štiavnica 15. októbra (TASR) – Niekoľko dní trvajúce dažde poškodili omietku nad vstupnou vežou Starého zámku v Banskej Štiavnici, Slovenské banské múzeum (SBM) preto muselo uzatvoriť svoju expozíciu. Pre situáciu s pandémiou nového koronavírusu muselo múzeum navyše uzavrieť dve ďalšie expozície. Detaily pre TASR priblížila vedúca odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM Petra Páchniková.

Slovenské banské múzeum pristúpilo vo štvrtok k uzatvoreniu expozície na Starom zámku na základe zabezpečenia ochrany zdravia návštevníkov,“ vysvetlila Páchniková s tým, že problémová časť sa nachádza priamo nad vstupom do pokladne.

Rozsah poškodenia zatiaľ známy nie je, rovnako ako doba uzavretia expozície. Odpovede na tieto otázky prinesie až preskúmanie situácie počas najbližších dní. “Vstupná veža Starého zámku je ukážkou vplyvu prostredia a počasia na kultúrne pamiatky a po určitom čase opäť vykazuje potrebu opravy a reštaurátorského ošetrenia,“ dodala Páchniková.

Uzatvorené sú aj ďalšie dve expozície SBM. Návštevníkom nie je prístupné Banské múzeum v prírode, v jeho podzemnej časti nie je možné dodržať nariadenia prijaté Úradom verejného zdravotníctva. „Štôlňu Glanzenberg sme uzatvorili z prevádzkovo-technických dôvodov, nakoľko všeobecné pokyny pre návštevníkov sú im podávané v priestore, ktorý kapacitne nezodpovedá ani dvom osobám,“ informovala Páchniková.

Obmedzenia v SBM navyše prichádzajú len krátko po skončení mimoriadne zlej letnej turistickej sezóny. Expozície múzea počas leta navštívilo o takmer 20.000 návštevníkov menej ako v rovnakom období minulého roka, čo sa odrazilo aj vo finančných príjmoch. „Múzeum eviduje k 4. októbru celkovú stratu v tržbách viac ako 71.000 eur,“ spresnila Páchniková.