Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

BANSKÁ ŠTIAVNICA: Kontrola petície proti hazardu našla nedostatky

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Ak mesto verdikt kontroly potvrdí a bude považovať petíciu za neplatnú, začnú jej iniciátori na jar budúceho roka s novou petičnou akciou.

Banská Štiavnica 22. októbra (TASR) - Petíciu proti hazardu na území mesta Banská Štiavnica podpísalo v uplynulých mesiacoch takmer 3000 ľudí. Jej iniciátori ju ešte v septembri odovzdali mestu s nádejou, že poslanci na základe nej prijmú všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým hazard z mesta vytlačia. Pri následnej kontrole však mesto zistilo v petícii viaceré nedostatky.

"Petícia bola ukončená 17.9. Odovzdala som ju mestu s tým, že bola skontrolovaná a prerátaná. Mesto nám spochybnilo približne 750 podpisov s tým, že podľa petičného zákona má na to právo," priblížila iniciátorka petície a zároveň mestská poslankyňa Renáta Antalová. Náhodnú kontrolu, ktorá ukázala viaceré pochybenia, si potom urobili aj samotní iniciátori petície. Podľa Antalovej išlo väčšinou o formálne chyby ako skrátené krstné meno či chýbajúci údaj v adrese trvalého bydliska.

"Možno formálna stránka nebola úplne stopercentná, ale to, o čo nám išlo, že ľudia hazard v meste nechcú, stále platí," podotkla v tejto súvislosti Antalová. Ako ďalej uviedla, petičný výbor sa už obrátil na mesto s vyjadrením, v ktorom požaduje prerátanie podpisov. Ak však mesto verdikt kontroly potvrdí a bude považovať petíciu za neplatnú, začnú podľa Antalovej na jar budúceho roka s novou petičnou akciou.

Keďže v evidencii obyvateľov evidovali v Banskej Štiavnici k 17.9. celkom 8264 osôb nad 18 rokov, petícia tak s platnými podpismi od 2170 osôb nestačí na prijatie uvedeného VZN. Podľa zákona totiž petíciu musí podpísať minimálne 30 percent obyvateľov nad 18 rokov, čo je 2481 osôb.

Petíciou sa mali zaoberať na rokovaní mestského zastupiteľstva v stredu 21.10. aj mestskí poslanci, tí však nakoniec tento materiál z programu rokovania stiahli. Hovoriť o ňom by mali na ďalšom stretnutí mestského zastupiteľstva. Primátorka Nadežda Babiaková v tejto súvislosti uviedla, že mesto prehodnotilo petíciu v zmysle zákona a k jej výsledku sa vyjadrí až po tom, čo ju prerokujú poslanci.