Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici nasnežilo pol metra snehu, cesty stále čistia

Ilustračné foto Foto: Marek Štrba

Sneh z banskobystrického Námestia SNP končí na "skládke" pri rieke Hron, blízko malej železničnej stanice.

Banská Bystrica 3. februára (TASR) – Také intenzívne a husté sneženie, ktoré v piatok (30.1.) zasiahlo aj Banskú Bystricu, si Milan Smädo, majiteľ spoločnosti MIS, nepamätá. Jeho firma má na starosti údržbu 170 kilometrov mestských ciest a komunikácií.

"Bol to pre nás jeden z najťažších dní, čo sme za posledných 13 rokov zažili. Myslím, že v takej enormne ťažkej situácii sme to celkom zvládli," uviedol dnes pre TASR Smädo.

Ako konštatoval, v niektorých častiach Banskej Bystrice, napríklad na najväčšom sídlisku Sásová – Rudlová, len za 12 hodín napadlo do 50 centimetrov snehu. Lepšie na tom nebola ani Fončorda, kde nasnežilo do 40 centimetrov. V teréne mali neustále 40 ľudí, 12 mechanizmov a nakladače, ktoré čistili hlavné tepny v meste, najmä kadiaľ jazdí mestská hromadná doprava.

Podľa Smäda cez víkend sa jeho pracovníci už borili so zamrznutým ujazdeným snehom. Niektoré vnútroblokové komunikácie budú ešte aj dnes v noci a v stredu dočisťovať frézou na ľad.

"Niekde sa naše mechanizmy ani nedostali pre zle zaparkované autá. Väčšina ľudí však bola trpezlivá. Vodiči si nahrnutý sneh pri autách odpratali," dodal Smädo.

Sneh z banskobystrického Námestia SNP končí na "skládke" pri rieke Hron, blízko malej železničnej stanice. Tam ho však už vyváža iná firma.