Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrica chce riešiť drogovo závislých, pomoc prisľúbil aj Úrad vlády

Drogy Foto: TASR/KR PZ Trenčín

Vedenie mesta Banská Bystrica chce riešiť problém drogovo závislých ľudí a spolu s odborníkmi vypracovalo zámer Medicínsko-sociálneho centra integrovanej pomoci.

Banská Bystrica 16. apríla (TASR) – Vedenie mesta Banská Bystrica chce riešiť problém drogovo závislých ľudí a spolu s odborníkmi vypracovalo zámer Medicínsko-sociálneho centra integrovanej pomoci. Rokovalo už o ňom so zástupcami Úrady vlády, predstaviteľmi rezortov zdravotníctva, vnútra a sociálnych vecí.

Návrh na vytvorenie integrovanej pomoci predstavuje moderné pracovisko pozostávajúce z podprahovej nocľahárne, denného centra, špecializovanej ambulancie toxikománie, denného stacionára pre liečbu drogových závislostí, ako aj z protialkoholických záchytných izieb.

"Zámer Medicínsko-sociálneho centra integrovanej pomoci rieši niekoľko prierezových tém v rámci zdravotníctva, sociálnych vecí a rodiny i vnútra. Realizácia tohto projektu by mohla ucelene riešiť pálčivý problém našej spoločnosti, ktorý je každodennou realitou," uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ako doplnil Karol Langstein, vedúci oddelenia krízovej intervencie magistrátu, hľadajú možnosti pre tých, ktorí pomoc potrebujú. "My ako sociálni pracovníci s nimi vieme pracovať len veľmi ťažko, vzhľadom na to, že alkoholizmus je choroba. Tú musí najprv liečiť lekár, až potom môže nastúpiť sociálna intervencia. Navrhovaná sieť zariadení by dopĺňala už 20 rokov existujúce siete krízovej intervencie v našom meste," zdôraznil Langstein.

Zástupcovia rezortov systém ocenili ako modelový a systémový. Vyzdvihli myšlienku prvého kontaktu a následné prepojenie na jednotlivé stupne pomoci pri riešení potrieb ľudí, ktorí sa dostali na okraj spoločnosti. Podľa hovorkyne banskobystrického primátora Zdenky Sekerešovej Úrad vlády myšlienku integrovaného centra chce podporiť a v budúcom programovom období bude hľadať finančné prostriedky na jeho realizáciu.

"Mesto vypracovalo projektový zámer v spolupráci s lekármi, docentom Stanislavom Kundom a Martinom Somorom, primárom Centra pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici," dodala Sekerešová.