Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Byty po vojakoch v obci Slatinské Lazy sa podarilo predať

Časť z bytov dostane aj obec.

Slatinské Lazy 14. apríla (TASR) - Prázdne byty po vojakoch v obci Slatinské Lazy v okrese Detva sa po rokoch snažení podarilo predať. Dva z piatich bytových domov s 12 bytmi kúpila súkromná spoločnosť z Trnavy, 14 bytov v zvyšných troch bytovkách získala do vlastníctva obec.

"Obec kúpi osem bytov za 50 percent znaleckého posudku a šesť bytov v jednom bytovom dome dostaneme zdarma darovacou zmluvou," povedala pre TASR starostka Slatinských Lazov Darina Hroncová. Výhodou pritom je, že dedina dostane byty spolu s priľahlými pozemkami. Kúpnu zmluvu s ubytovacou agentúrou Ministerstva obrany SR BARMO už obec podpísala, momentálne je na schválení vo vedení rezortu.

Proces predaja bytov, ako prebytočného majetku ministerstva, sa začal v lete 2012. Najskôr sa ponúkali štátnym organizáciám. Z ich strany však záujem nikto neprejavil. Neskôr celý proces pozdržali personálne výmeny v bytovej agentúre.

Očakávaný výsledok však nepriniesla ani opakovaná ponuka vlani v lete. Do uzávierky súťaže nedošla žiadna cenová ponuka. Byty sa vtedy ponúkali v dvoch režimoch. V jednom bolo v ponuke osem samostatných bytov, v druhom sa predávali zvyšné bytovky ako celok. Úspech priniesla až tretia súťaž, vyhlásená koncom uplynulého roku. Samostatné byty v nej prednostne ponúkli obci a to za polovičnú sumu, určenú znalcom.

"Záujemcovia o byty sú," povedala starostka TASR. Nejde len o vlastných občanov, ale aj o obyvateľov okolitých miest a obcí. Žiadosti už aktuálne prijímajú na obecnom úrade. Uprednostňovať by pri tom chceli najmä mladé rodiny s deťmi. V prípade, že by sa byty zaplnili, súčasný počet asi 485 obyvateľov by sa zvýšil približne o pätinu.

Vojaci sa z bytov v Slatinských Lazoch húfne odsťahovali v rokoch 2006 a 2007. Odišli do nájomných bytov bližšie k pracovisku a to pre finančnú podporu a tiež menšie náklady na bývanie.

Bytovky s dvoj- až štvorizbovými bytmi postavilo ešte v prvej polovici 90. rokov uplynulého storočia miestne poľnohospodárske družstvo s vidinou rozvoja. Keď sa ale dostalo do problémov, byty predalo rezortu obrany. Ten v nich ubytoval profesionálnych vojakov, slúžiacich na letisku na Sliači či vo Vojenskom výcvikovom priestore v Lešti. Neskôr však aj oni odišli za lepšími podmienkami.